Sunt dispozitivele pentru mașini inteligente sigure?

0

Cercetătorii Kaspersky au analizat, post vânzare, o serie de dispozitive pentru mașini conectate, concepute pentru a face vehiculele mai inteligente. Această nișă s-a dovedit a fi mai sigură decât alte accesorii IoT.

În prezent există două modalități prin care pasionații de mașini pot obține un vehicul conectat – să cumpere de la un dealer o mașină „inteligentă din fabricație” sau să-și îmbunătățească mașina existentă cu o serie de „dispozitive inteligente” suplimentare.

Chiar dacă ambele scenarii fac șofatul mai plăcut, tehnologia inteligentă este de multe ori expusă utilizării rău intenționate, după cum au arătat în mod repetat mass-media și cercetările Kaspersky. Acest lucru este inevitabil – când o tehnologie devine populară, problemele legate de securitate tind să crească.

Având în vedere aceste lucruri, cercetătorii Kaspersky și-au propus să afle dacă rapoartele privind securitatea dispozitivelor IoT au avut vreun impact asupra producătorilor de dispozitive inteligente pentru industria auto.

Cercetătorii au analizat mai multe dispozitive alese aleatoriu, printre care un scanner auto OBD, un sistem de monitorizare a presiunii și a temperaturii în anvelope, un sistem de alarmă inteligent, un dispozitiv de urmărire GPS și o cameră auto controlată printr-o aplicație.

Rezultatele au fost o surpriză plăcută: chiar dacă industria IoT a fost adesea considerată vulnerabilă, aceste dispozitive inteligente și conectate pentru industria auto s-au dovedit a fi destul de sigure, fără vulnerabilități majore. Cu toate acestea, au fost dezvăluite câteva probleme de securitate: capacitatea de a accesa de la distanță datele privind dinamica de condus, posibilitatea de a manipula semnalele de la sistemul de monitorizare a anvelopei și, alarmant, capacitatea de a deschide ușile vehiculelor, utilizând sistemul de alarmă. Însă toate aceste elemente sunt fie foarte greu de implementat, fie nu aduc nici un beneficiu evident sau imediat pentru un infractor.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii de ultimă generație pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea.

Citeste si Kaspersky: noi versiuni FinSpy, care spionează dispozitivele iOS și Android

Image by Free-Photos from Pixabay

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele