T-Rex își folosea „mânuțele” scurte doar pentru sex și a se ridica când cădea

0
- Reclama -

O echipă de paleontologii au descoperit rămăşiţele unei noi specii de dinozaur gigantic, cu un cap enorm şi membre superioare mici, ca ale celebrului Tyranosaurus Rex.

Deumit „Meraxes gigas”, după numele unui dragon ce apare în serialul „Game of Thrones”, acest prădător carnivor a fost găsit în urma săpăturilor făcute pe o perioadă de 4 ani în nordul Patagoniei argentiniene. Primul a fost descoperit craniul, acum 10 ani.

„Am câştigat la loto, l-am descoperit din prima dimineaţă” de săpături, a declarat Peter Makovicky, din Universitatea Minnesota.

Întregul craniu măsoară peste 1,20 metri, iar animalul circa 10 metri, la o greutate de peste patru tone.

Membrele superioare nu erau mai lungi de 60 de centimetri, iar dinozaurul nu putea să le folosească pentru a-şi atinge gura, susțin oamenii de știință.

- Reclama -

Cercetătorii care au publicat rezultatele acestor studii în revista „Current Biology”, apreciază că dimensiune mică a membrelor superioare oferea animalului un anumit avantaj.

Conform lui Makovicky, pe măsură ce capul creştea, devenea instrumentul dominant din arsenalul prădător, asumând funcţia pe care membrele superioare o îndeplineau la speciile mai mici ca dimensiuni.

Coautorul studiului şi şef de proiect al muzeului Ernesto Bachmann din Neuquen, în sudul Argentinei, Juan Canale, merge încă şi mai departe cu lămuririle:

Sunt convins că aceste membre reduse ca dimensiuni aveau o funcţie. Scheletul arată importate inserţii musculare şi centuri pectorale dezvoltate complet, labele fiind prevăzute aşadar cu muşchi puternici. Îşi puteau utiliza membrele pentru comportamentul reproductiv, cum ar fi să ţină femela în timpul împerecherii, sau pentru a se sprijini după o cădere”.

Specia „Meraxes” a trăit pe Terra în urmă cu 90 până la 100 de milioane de ani, în perioada cretacică, într-o epocă când regiunea era mai umedă, mai împădurită şi mult mai aproape de mare.

Dinozaurii aceștia puteau trăi în jur de 40 de ani, o vârstă avansată pe atunci. Vânau probabil sauropozi, specie care a trăit în aceeaşi epocă şi ale căror resturi au fost descoperite în situl din Patagonia.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele