Talibanii cer locuitorilor orașelor din Afganistan să se predea necondiționat

0
- Reclama -

Talibanii le-au transmis marţi un apel locuitorilor oraşelor afgane să se predea pentru a se evita luptele în aşezările urbane, transmite AFP.

 

”Acum când luptele din munţi şi deşerturi au ajuns la porţile oraşelor, mujahedinii nu vor lupte în oraşe. Este mai bine ca (…) învăţaţii şi ulemalele (membri ai clerului musulman – n.red.) să folosească toate canalale pentru a intra în contact ‘cu talibanii spre ‘a ajunge la un acord rezonabil pentru evitarea pagubelor în oraşele lor”, a transmis un reprezentant al talibanilor, Amir Khan Muttaqi.

Ministru al informaţiilor şi culturii în fostul regim taliban (1996-2001), Amir Khan Muttaqi conduce acum ”Comisia de invitare şi sfătuire” a mişcării talibane, căreia trebuie să i se adreseze cei care – militari, poliţişti, responsabili guvernamentali, funcţionari ori simplu civili – vor să se predea insurgenţilor.

Talibanii ”îi asigură pe toţi locuitorii că Afganistanul va fi patria tuturor şi că nimeni nu va căuta să se răzbune”, mai spune Muttaqi într-un mesaj audio difuzat pe Twitter.

- Reclama -

Vezi și Talibanii s-au împrietenit cu Moscova

După ce au cucerit în ultimele două luni mari zone rurale într-o ofensivă lansată în mai odată cu debutul retragerii forţelor străine din ţară, talibanii încercuiesc mai multe capitale de provincii.

Lipsită de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite, armata afgană nu a oferit decât o slabă rezistenţă şi nu mai controlează, practic, decât oraşele mari şi axele principale.

Apelul actual al talibanilor aminteşte de strategia pe care au folosit-o în timpul cuceririi puterii la mijlocul anilor 1990: asedierea localităţilor şi constrângerea şefilor tradiţionali să negocieze predarea acestora.
Mai multe districte vecine cu Kabul au căzut recent în mâinile talibanilor, existând temerea că aceştia vor ataca în curând capitala sau aeroportul acesteia, singura poartă de ieşire pentru cetăţenii străini.

Vezi și Talibanii și guvernul de la Kabul nu reușesc sa facă pace

Marţi, poliţia a anunţat că patru civili au fost ucişi şi cinci răniţi într-o explozie la Kabul, a cărei origine nu este cunoscută deocamdată.

”Explozia a avut loc în centrul capitalei, la începutul după-amiezii”, a informat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ferdaws Faramarz, fără alte detalii.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele