Tăriceanu, dezamăgit de summitul de la Sibiu și de Iohannis

0

Călin Popescu Tăriceanu este dezamăgit de rezultatele summitului, menționand că declarația de la Sibiu este una vaga. Președintele Senatului l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru atitudine.

“Am promis să nu spun prea multe pe timpul Summitului, în speranţa că el va fi unul de substanţă şi va aduce ceva şi pentru români. Sunt însă dezamăgit de rezultate. Mi se pare o declaraţie vagă, cu idei generale pe care le tot enunţă, dar nu le respectă. Declaraţia vorbeşte despre căderea Cortinei de Fier, dar nu ne dă garanţia că nu se instalează pe nesimţite şi în spatele cuvintelor frumoase o Cortină de Catifea, adică Europa cu două viteze. 

Mă deranjează că deja se vorbeşte despre o Uniune de 27 de state. Se renunţă prea uşor la Marea Britanie. Eu cred că “Bătălia pentru Anglia” nu s-a încheiat. Este o Declaraţie în care România, ţara organizatoare şi presedinte în exerciţiu al Consiliului, nu apare! Nimic concret care să ne asigure că vom avea o Europă cu o singură viteză. Nimic despre nevoia de a aduce subvenţiile fermierilor români la acelaşi nivel cu ceilalţi fermieri europeni. Nimic concret despre Schengen sau MCV. Mi-a dat senzaţia unui banchet organizat de domnul Iohannis pentru el şi prietenii dânsului. Din felul în care a manevrat să fie singurul român de acolo, mă face să cred că a dat petrecerea de adio.

Este păcat că domnul Iohannis nu a reuşit să se ridice la înălţimea momentului şi a preferat să rămână un politician mărunt care să-şi critice ţara, poporul şi guvernul în faţa oficialilor străini. Înţeleg acum, după ce am auzit declaraţia domnului Juncker, de la cine învaţă domnul Iohannis tehnica de a divide: ‘Am ales Sibiul pentru că el reprezintă Europa Centrală şi Europa Occidentală’ – spune domnul Juncker. Dar dânsul nu e român şi nu are cum să ştie că la fel de europene şi occidentale sunt şi Clujul sau Timişoara, Craiova, Iaşiul sau Constanţa. Ca să nu mai vorbim de Bucureşti! Dar domnul Iohannis ştie acest lucru şi, dacă ar fi ales să fie preşedintele tuturor românilor şi nu doar al celor care îl plac, ar fi trebuit să-i spună asta domnului Juncker”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru Agerpres.

Presedintele Senatului a declarat că se asteapta ca toți cetatenii europeni să fie tratați egali, menționând ca ALDE nu critică UE, ci lipsa de democrație.

Citește și Tăriceanu, discurs ca și cum PSD și ALDE vor pierde sigur alegerile europarlamentare

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele