Tăriceanu doreşte ca abuzul în serviciu să fie dezincriminat

0
- Reclama -

Al doilea om în stat și preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu pare că doreşte cu orice preţ să le facă pe plac cu fiecare ocazie infractorilor.

Preşedintele ALDE dorește ca abuzul în serviciu să fie dezincriminat. Tăriceanu și-a arat public nemulţumirea față de colegi care nu l-ar fi consultat înaintea unor amendamentele depuse de parlamentarii ALDE la Codul Penal.

Amendamente propuneau unele majorări ale pedepselor pentru anumite infracţiuni, amendamente care oricum au fost între timp respinse de Comisa specială.

„Colegii mei au luat o inițiativă așa, aș spune cred că insuficient de bine gândită. Nu știu cine a fost inspiratorul unora dintre propunerile pe care le-au făcut. Nu am fost consultat înainte și sunt, nu vă ascund acest lucru, deranjat de acest lucru pentru că sunt lucruri importante care pot să proiecteze o imagine mai bună sau mai puțin bună despre partid. Am să am zilele acestea, în principal cu colega mea, doamna deputat ALDE, Steluța Cătăniciu, o discuție pe aceste amedamente ca să vedem dacă merită vreunul dintre el să fie susținut în cadrul Comisiei sau nu”, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Citeşte şi Procurorii DNA cer închisoare pentru Tăriceanu

„Am văzut că sunt niște majorări. Sunt absolut surprins pentru că eu consider că politica statului nu trebuie să bazată exclusiv pe mijloacele represive, ci așa cum vorbim foarte mult despre corupție, despre combaterea corupției, noi combatem efectele dar nu combatem cauzele corupției. În același sens, vă spun că nu mi se pare normal. Sigur că poate în anumite cazuri, modificările pot prevedea și anumite creșteri ale ale unor pedepse, dar nu cred că asta ar trebui să fie linia care să caracterizeze propunerile ALDE. Am văzut articolele numeroase care vizează în principal majorările de pedepse. Acestea ar fi propunerile colegilor mei”, a completat Tăriceanu.

- Reclama -

Tot astăzi, preşedintele Senatului a revenit din nou în public cu o propunere controversată, cea de dezincriminare a abuzului în serviciu.

Întrebat dacă ar fi de acord cu un prag valoric pentru abuzul în serviciu, Călin Popescu Tăriceanu afirmă că „Nu. Eu aş fi de părere cu totul altceva şi anume să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european.” susține Tăriceanu.

Chestionat dacă afirmaţia sa ar putea fi interpretată ca o propunere de a dezincrimina abuzul în serviciu, şeful ALDE a venit cu un alt răspuns, motivându-şi propunerea prin faptul că abuzul în serviciu ar fi o „moştenire comunistă”. În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, funcţionarii publici pot fi sancţionaţi administrativ şi nu în baza unei prevederi din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu.

 

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele