TIFF 2021: Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică

0

Profesionişti din educaţie şi lideri de opinie din domeniul audiovizualului se vor întâlni la Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică, organizată în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (23 iulie- 1 august).

 

Tema evenimentului programat pe 26 şi 27 iulie, la Hotel Platinia din Cluj-Napoca, vizează utilitatea implementării unui opţional în programa şcolară a elevilor, dar şi dezvoltarea în şcoli a educaţiei prin cinema, ca modalitate de învăţare. Copiii din România au nevoie de educaţie audiovizuală – este mesajul de la care a pornit evenimentul iniţiat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), prin programul EducaTIFF, în parteneriat cu European Film Factory.

Un obiectiv major pe lista priorităţilor APFR, educaţia media şi cinematografică a primit, de-a lungul timpului, o atenţie sporită din partea TIFF. Încă din 2009, sub umbrela EducaTIFF, primul şi cel mai amplu program educaţional de acest gen din România, TIFF derulează proiecte dedicate deopotrivă elevilor, părinţilor şi profesioniştilor din educaţie, la care participă circa 3.000 de persoane anual. În continuarea eforturilor de promovare a unei agende solide şi coerente de programe şcolare dedicate, TIFF găzduieşte în acest an şi Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică, în cadrul căreia se vor discuta aspecte importante în vederea implementării unui astfel de opţional în instituţiile de învăţământ în România. Experţii invitaţi la eveniment vor aborda subiecte precum utilitatea educaţiei non-formale în procesul general de educaţie şi vor prezenta modele de succes în educaţia audiovizuală. Conferinţa va fi moderată de Ştefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean, iar printre invitaţi se numără Excelenţa Sa, Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România, precum şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Radu Szekely.

Partener principal al conferinţei, European Film Factory pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor filme special alese pentru fiecare categorie de vârstă şi materiale didactice adecvate, prin intermediul platformei europeanfilmfactory.eu. Platforma are impact în 39 de ţări şi a înregistrat peste 4,500 de utilizatori, implicând peste 2000 de şcoli europene. Sub egida European Film Factory, o parte importantă a conferinţei se va axa pe subiecte de interes european şi pe modele europene de buna practica in educatie audiovizuala. Printre invitaţi se numără Anna Kasimati, din partea Greek Film Centre, Leopold Grun, director al Vision Kino (Germania), Louise Andrieu, reprezentanta Educ’ARTE, platforma educaţională a ARTE.

În paralel, şi la această ediţie EducaTIFF, copiii vor avea parte de un program de nouă filme special alese pentru ei, printre care şi multipremiatele Oamenii-lup/ Wolfwakers, Traversarea/ The Crossing, filmul de aventuri Micul astronaut/ Spaceboy, animaţia fantasy Nahuel şi cartea magică/ Nahuel and the Magical Book, filmele româneşti Străjerii Deltei, regizat de Liviu Mărghidan, şi Scena, un scurtmetraj de Cristian Pleş.

Bufoniada de cenzură a picat. Cîțu e Premier

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele