tipuri de media convertoare

Tipuri de media convertoare pentru fibră optică

Stefan Alexiu
media convertoare

Nu există nicio îndoială că, în general, comunicațiile Ethernet pe fibră optică oferă multe avantaje față de comunicațiile Ethernet pe bază de cupru. Printre acestea se numără imunitatea față de interferențele magnetice și capacitatea de a transmite datele pe distanțe mai mari. Sistemele care necesită comunicații prin fibră optică utilizează switch-uri care conțin porturi încorporate pentru fibră optică. Însă, dacă switch-ul din rețeaua utilizată nu are porturi pentru fibră optică încorporate sau nu are suficiente porturi disponibile pentru conexiunile necesare, atunci va fi nevoie de media convertoare fibră optică pentru a converti transferul de date între rețeaua pe bază de cupru și cea pe bază de fibră optică.

 

Un convertor media este un echipament de rețea care convertește în mod transparent Ethernet sau alte protocoale de comunicație de la un tip de cablu la un alt tip de cablu, de obicei CATx/UTP din cupru la fibră. Convertoarele media sunt adesea folosite în perechi pentru a introduce un segment de fibră în rețelele de cupru, pentru a crește distanța de cablare și pentru a proteja o parte de rețea de interferențe electromagnetice. De asemenea, pot extinde rețelele LAN și pot converti vitezele de legătură și modurile de fibră din diferite segmente ale rețelei LAN.

Necesitatea unui convertor media de fibră optică

Iată și câteva motive pentru care ați dori să vă înlocuiți rețeaua structurată pe cablu de cupru cu un cablu de fibră optică și pentru care veți avea nevoie de un convertor media:

  • Fibra optică utilizează impulsuri de lumină pentru a genera un semnal prin fibră, în loc de impulsurile electronice tradiționale utilizate în cazul firelor de cupru. Prin urmare, indicii de refracție diferențiali ai celor două straturi ale fibrei optice fac posibilă transmiterea semnalului pe distanțe lungi.
  • Fibrele optice au dimensiuni mai mici și sunt mai ușoare decât un cablu de cupru obișnuit. Aceste proprietăți conferă fibrelor optice o funcționalitate superioară, fiind preferate comparativ cu cablajul clasic în rețelele din interiorul clădirilor.
  • Fibrele optice utilizează lumina ca vector de transmisie. Acest lucru implică faptul că sunt imune la orice tip de interferență electromagnetică, cum ar fi vârfurile de tensiune sau frecvențele radio. Acesta este un aspect important de luat în considerare atunci când se instalează cabluri în apropierea echipamentelor industriale sau a echipamentelor informatice.
  • Spre deosebire de transmisia electrică a semnalului, transmisia folosind unde luminoase nu va reprezenta niciodată o amenințare de incendiu pentru o infrastructură.
  • Cel mai important avantaj al rețelei de fibre optice este probabil nivelul scăzut de atenuare. Atunci când un impuls electric parcurge lungimea cablului, acesta își pierde încet puterea semnalului cu care a pornit la punctul de transmisie. Pentru ca semnalul să rămână puternic, acesta trebuie să fie amplificat de-a lungul rețelei. Cablurile din fibră optică au nevoie de un număr mai mic de dispozitive de amplificare decât cablurile din cupru, ceea ce duce la o scădere a costurilor.
Citeste si...  Cele mai așteptate jocuri video în 2024. Jocuri pentru PC, PlayStation și Xbox

Media convertoare pentru fibra optică

Practic, media convertoarele pentru fibră optică nu fac altceva decât să transforme semnalele electrice în unde luminoase modulare, transmițând astfel datele prin rețeaua de fibră optică, cu avantajele enumerate anterior.

Convertoarele media pentru fibră optică sunt disponibile în diferiți factori de formă, în funcție de protocolul selectat.

În funcție de tipul de rețea

  • Convertoare media pentru trecerea de la rețea pe bază de cupru (cablu torsadat) la fibră optică.

Convertoarele media cupru – fibră permit conectarea echipamentelor dintr-o rețea ethernet pe bază de cupru (cablu torsadat) printr-un segment  de fibră optică. Acest lucru extinde rețeaua Ethernet pe distanțe mai mari cu ajutorul unor cabluri de fibră optică, protejează datele împotriva  interferențelor și asigură o rețea cu o capacitate suplimentară de lățime de bandă pentru viitor. Acest tip de media convertoare permit adaptarea diferitelor standarde (precum 10/100/1000/2500/10G Ethernet), respectiv și vitezele acestora la cele specifice fibrei optice.

  • Convertoare media fibră optică la fibră optică.

Convertoarele media de la fibră optică la fibră optică conectează diferite rețele de fibră optică și acceptă conversia de la o lungime de undă la alta. Acestea oferă conectivitate între fibra monomodală (SMF) și fibra multimodală (MMF), permițând convertirea din SMF în MMF. De asemenea, pot fi folosite la extinderea segmentelor de rețea MMF cu 2 km. Aceste convertoare permit și transferul de date dintr-o rețea de fibră Duplex într-o rețea Simplex. Sunt disponibile cu opțiunea de gestionarea rețelelor prin administrarea securizată a rețelei sau fără această administrare.

Independente de protocol

Convertoarele media fibră optică independente de protocol (media convertoare SFP către SFP) sunt utilizate pentru interconectarea unor rețele de fibră optică cu alte rețele de fibră optică, dar fără să fie limitate de un protocol anume (cum ar fi Ethernet, SDI, Video, Fibre Channel, ATM/SONET OC-X, SDH STM-X și FDDI), ceea ce permite ca datele să fie transferate transparent. În mod suplimentar, transceiverele SFP permit rate de transfer până la 4.25 Gbps.

Citeste si...  Rezerva Federală Americană și Banca Angliei se luptă deja cu inflația, Banca Centrală Europeană încă ezită

Convertirea din multimode în single mode sau din fibră optică duplex în fibră optică simplex face posibilă interconectarea a două segmente multimode sau a două segmente single mode. De asemenea, media convertorul poate opera ca un transponder WDM (Wave Division Multiplexing) și să convertească semnalul optic în  lungimi specifice CWDM/ DWDM.

Modul de alimentare

Media convertoarele PoE permit interconectarea de segmente de rețea de fibra optică cu segmente de rețea de cupru (cablu torsadat) până la 100W PoE, asigurând transferul de date către echipamente care au nevoie de alimentare cu tensiune pe același cablu, cum ar fi camere IP sau telefoane VoIP și puncte de acces fără fir. Aceste convertoare PoE au, de regulă, unul sau două porturi Ethernet RJ-45 care suportă standarde ca IEEE 802.3af PoE (putere 15.4W), fie IEEE 802.3at PoE+ (putere 30W) și IEEE 802.3bt Hi-PoE (putere 100 W)

Media convertoare serial către fibră optică

Aceste convertoare interconectează echipamentele care dispun de o interfață serială (USB, RS-232, RS-422 sau RS-485) și transmit mai departe semnalul serial prin fibră optică. Astfel,  distanța pe care se poate transmite acest semnal serial se extinde (până la 45 km).

Mediul de lucru pentru care sunt proiectate

  • Convertoarele media comerciale – proiectate pentru mediile tipice de birou și centre de date, în care temperatura ambientală este controlată. Oferă o modalitate rentabilă de a extinde distanța rețelei și de a îmbunătăți durata de viață a echipamentelor pe bază de cupru.
  • Convertoarele media industriale – convertesc datele între rețelele cu cablu torsadat (de cupru) și cablarea cu fibră optică multimodală sau monomodală, extinzând distanța unei rețele. Sunt capabile să reziste la temperaturi extreme și condiții de mediu industrial. Se utilizează în mod obișnuit în aplicații precum automatizarea clădirilor, forarea petrolului și gazelor și minerit.
Citeste si...  Fibră optică singlemode și multimode pentru rețele ultra rapide

Modul de administrare

  • Convertoare media negestionate – de tip „plug-and-play”, ușor de instalat și de depanat.
  • Convertoare media gestionate  – au funcții de monitorizare a rețelei, de detectare a defecțiunilor și de gestionare la distanță, permițând administratorilor de rețea să controleze complet datele, lățimea de bandă și traficul. Sunt mai costisitoare, fiind recomandate pentru mediile complexe, cum ar fi centrele de date mari și rețelele de întreprindere.

Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *