Toader a intrat în conflict cu avocații fără să își dorească

0

Din ce în ce mai ezitant, ministrul justiției ia decizii care supără tot mai multe seminții din zona justiției. Astăzi, avocații din București și din 14 județe protestează luni pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

Ei vor purta banderole albe pe braț şi avertizează că vor organiza astfel de acţiuni până la soluționarea disfuncționalităților din sistemul de asistență juridică.

Făcând remarca potrivit căreia înţelege că se apropie alegerile la avocaţi şi că “unii au intrat în campanie”, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a replicat demersurilor acestora repostând un mesaj privind corespondenţa cu ei, respectiv memoriul lor şi răspunsul ministerului, spunând că reprezentanţii avocaţilor nu şi-au mai precizat sau reconsiderat apoi poziţia. Proteste sunt anunţate de barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş. În Bucureşti, avocaţii se vor aduna la ora 13:00, pe scările Curţii de Apel.

Citește și Toader și Doina Pană o atacă pe Koveși la UE

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus cu începere din 11 martie 2019.

Ce vor avocații

Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor Șeful ANAF, Mihaela Triculescu, apropiata lui Vâlcov, a schimbat nouăsprezece şefi de vămipentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă și cooperarea judiciară internaţională în materie penală:   –

Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor

Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii

Citiți și Șeful ANAF, Mihaela Triculescu, apropiata lui Vâlcov, a schimbat nouăsprezece şefi de vămi

Conform avocaţilor, protestul de luni este premergător întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

Toader, aluziv și fără substanță

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a scris duminică pe Facebook: “Înţelegând faptul că se apropie alegerile la avocaţi, înţelegând şi faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocaţii nu şi-au precizat/reconsiderat poziţia!”.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele