Toate taxiurile din Brașov trebuie să fie certificate euro 6, până în 2025. O treime dintre ele, până în 2026, trebuie să fie electrice sau hibrid

0

După lungi discuții, consilierii locali din Brașov au votat modificarea regulamentului ce guvernează taximetria, informează Agenția de presă Rador.

În ședința de plen a Consiliului Local s-a luat decizia ca tariful maximal să fie de 2,99 de lei.

Nivel de poluare euro 6, mașini hibrid sau electrice

De asemenea, până în 2025 flota de mașini cu licență taxi trebuie să fie certificată cel puțin la nivel de poluare euro 6, iar minim o treime din flotă să fie hibrid sau electrică.

Aceste reguli au fost negociate cu reprezentații taximetriștilor și agreate de aceștia înainte de ședință și se vor aplica tuturor operatorilor.

Ce precizează primarul municipiului Brașov

“Am agreat un plan realist, pornind de la cifre de tranziție către euro 6 și către transport verde. Planul acesta presupune ca până la finalul anului viitor să avem fiecare firmă cu minim 34% din parc euro 6; până la finalul anului 2024, fiecare firmă să aibă minim 51% din parc minim euro 6 și până la finalul lui 2025 absolut toate taxiurile să fie minim euro 6. Până la finalul lui 2025 o treime dintre taxiuri, verzi. Lucrurile agreate au fost ca orice alte modificări să le avem ca discuții împreună cu dumnealor separat”, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

Discuțiile au fot prelungite din cauza procedurilor și a amendamentelor care au vizat atât negocierea cu reprezentanții taximetriștilor, cât și obligativitatea deținerii de GPS sau POS.

Negocierile cu taximetriștii vor continua punctual în perioada următoare.

Cu POS, fără GPS: S-a aprobat noul regulament taxi pentru Braşov

Preţul pentru cursele de zi se vor majora de la 2,19 lei/km la 2,90 lei/km. Taximetriştii trebuie să se pregătească pentru investiţii în „înverzirea” flotei

Consilierii locali braşoveni s-au contrat o oră şi jumătate pe tema noului regulament taxi în municipiul Braşov.
Discuţiile au început după ce unul dintre consilierii locali, Andrei Solomon (PNL), a propus două amendamente. El a propus ca operatorii de taximetrie să nu mai fie obligaţi să aibă un dispozitiv POS (pentru plata cu ajutorul cardului) şi sistem de monitorizare prin GPS.
De asemenea, el a propus ca la data de 31 decembrie 2027, operatorii să deţină cel puţin o treime maşini electrice şi două treimi maşini cu propulsie Euro 6.
„Costul lunar pentru un dispozitiv POS şi unul GPS este de aproximativ 150 lei pe lună pentru o maşină. Aceste dotări nu se mai justifică acum, pentru că, prin intermediul dispeceratelor, maşinile sunt monitorizate prin GPS. Totodată, deja operatorii deţin echipamente ce le permit plata online. În ceea ce priveşte «înverzirea» flotei, reamintesc faptul că autorizaţiile taxi reînoiesc din cinci în cinci ani.
Această procedură se va face în anul 2023, apoi în 2028. În aceste condiţii, cel mai raţional este ca această obligativitate să o introducem luând ca dată de referinţă 31 decembrie 2027. În anul 2028, când se reautorizează taxiurile, să se urmărească respectarea condiţiilor”, a declarat Solomon, care a precizat că aceste amendamente au fost propuse în urma discuţiilor cu operatorii.

Amendamentele au fost negociate

De cealaltă parte, primarul Braşovului Allen Coliban, a declarat că a fost luat în calcul anul 2025 ca referinţă pentru că, potrivit legislaţiei, pentru serviciile de taximetrie este interzisă folosirea maşinilor mai vechi de 10 ani.
„Cele mai noi maşini cu motorizare Euro 4 şi Euro 5 sunt produse în anul 2015, ceea ce înseamnă că cei 10 ani se împlinesc în 2025. Atunci ei vor trebui să autorizeze noi maşini sau să renunţe la licenţe, astfel că este raţional ca atunci să se urmărească respectarea graficului de înverzire a flotei”, a declarat Coliban.
Totodată, primarul a precizat că toate prevederile regulamentului au fost agreate de taximetrişti.
De altfel, conform declaraţiei acestuia, operatorii au venit la şedinţa de plen şi au avut o discuţie cu primarul şi cu unii dintre consilierii locali, iar conform declaraţiilor edilului, au plecat, convinşi că regulamentul va trece.
Pe această temă, aleşii au discutat multe zeci de minute şi au negociat amendamentele. Într-un final au căzut de acord să fie supus aprobării un singur amendament, prin care se elimină obligativitatea ca fiecare maşină să fie dotată cu un sistem GPS. A rămas, în schimb prevederea legată de obligativitatea de a avea POS. Acest amendament a fost aprobat cu 22 de voturi pentru, dintre cele 24 exprimate.
La final, proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate de voturi.

Ce au acceptat consilierii locali braşoveni

Prin acest regulament Pe de altă parte, a fost aprobată şi majorarea tarifului pentru cursele de zi (între orele 6.00 şi 22.00), de la 2,19 lei la 2,90 lei/km.
Acestea sunt preţuri maximale, pentru că operatorii vor avea libertatea de a stabili şi tarife mai mici, dacă doresc.
În ceea ce priveşte „înverzirea flotei”, până la finalul anului 2023, operatorii trebuie să aibă o treime din flotă formată din maşini care să aibă cel puţin norma de poluare Euro 6. La finalul anului 2024, fiecare operator trebuie să aibă minim 51% din maşini care să fie cel puţin cu norma de poluare Euro 6. La finalul anului 2025, o treime din taxiuri trebuie să fie verzi (electrice sau hibrid), iar celelalte să aibă fie cu motorizare Euro 6.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele