Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

0
- Reclama -

Pe data de 25 martie a fiecărui an se serbează Buna Vestire sau Blogoveștenia, o sărbătoare ce simbolizează momentul când  Arhanghelul Gavriil, cu o floare de crin în mână, îi aduce Fecioarei Maria vestea că va deveni mama Mântuitorului lumii.

Este o zi frumoasă, care celebrează viața, speranța, maternitatea și renașterea naturii .

Ziua Cucului

În popor, această zi mai este numită și Ziua Cucului. Nu există o altă pasăre în folclorul românesc căreia să-i fie atribuite atâtea legende, povești, cântece și proverbe.

În credința populară, cucul este simbol al primăverii, al timpului frumos, al dragostei pătimașe, dar şi prevestitorul bolilor şi chiar al morţii. Începând cu Buna Vestire, cucul are o misiune specială, să spună oamenilor viitorul și să aducă vești legate de dragoste.

Cucul, prin cântatul său la date fixe, marchează succesiunea a două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară, când începe să cânte (25 martie-Buna Vestire) și solstițiul de vară, când încetează brusc a cânta (24 iunie – Sânzienele)

- Reclama -

Toți oamenii satului așteptau să audă cucul cântând, pentru că el prevestește prin cântecul său venirea primăverii, dar și norocul omului.

Așadar, nu uitați, la auzul primului său cântec să fiți veseli, curat îmbrăcați și cu bani în buzunar!

 Florile își dăruiesc parfumul de Buna Vestire

Un segment important pe scara simbolurilor sunt florile.

În folclorul nostru există credința că florile primăverii își dăruiesc parfumul oamenilor în amintirea acestui moment irepetabil al vestirii întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Astfel, primele flori care apar primăvara – ghioceii, toporașii, brândușele – nu au parfum. Parfumul florilor apare începând cu 25 martie – narcise, zambile, lăcrămioare – după cum spune tradiția.

Ritualurile zilei

Există o serie de credințe, obiceiuri si practici aflate sub semnul “prezicerii” norocului, a rodului pomilor fructiferi, a timpului,  pe care țăranul român le-a legat de această sărbătoare.

De Buna Vestire se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă, a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor; producerea zgomotelor de care să se sperie forţele malefice, aprinderea focurilor în grădini şi livezi.

Fertilitatea era invocată prin stropitul rădăcinii prunilor cu ţuică, ameninţarea cu securea a pomilor fructiferi că vor fi tăiaţi dacă nu rodesc.

Femeile strângeau apa provenită din neaua topită pentru a fi folosită în practicile de medicină şi cosmetică populară.

Tradiții și superstiții :

  • E mare păcat să faceți treabă. Se spune că azi și păsările se opresc din construirea sau repararea cuibului
  • Nu e bine să dormiți prea mult dacă nu vreți să fiți somnoroși tot anul
  • Nu vă certați ca să aveți liniște în restul anului
  • E bine să mâncați pește și vă veți simți ca peștele-n apă
  • Să aveți haine curate și bani în buzunar pentru a avea noroc
  • Fiți veseli azi și așa veți rămâne tot anul
  • Autor: Paulina Manisor
- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele