Tradiții și obiceiuri de Rusalii! Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

3

Conform legii, toți angajați de la stat, dar și cei din mediul privat au liber în data de 13 iunie 2022. Conform regulilor Codului Muncii, toți angajații au dreptul la două zile libere cu ocazia sărbătorii Rusaliilor 2022.

Pentru că Rusaliile pică duminică, având liberă ziua de luni, românii își pot organiza o minivacanță la început de vară. În acest weekend prelungit, destinația ideală poate fi marea sau de ce nu, muntele, pentru câteva zile relaxante.

Zilele de Rusalii au la bază o mulțime de obiceiuri și tradiții transmise din moși-strămoși, multe dintre acestea se mai păstrează și în zilele noastre.

Obiceiuri și tradiții

Cea mai cunoscută tradiție pe care o respectă majoritatea credincioșilor, conform calendarului ortodox este mersul la biserică.

De Rusalii este bine să duci în lăcașul de cult crenguțe de nuc și de tei pentru a fi sfințite. Apoi, acestea se pun la pragul ușii sau la icoane, pentru a feri casa de spiritele rele. În unele zone, acestea se pun și în grajdurile animalelor, ca să nu fie luate de iele.

Se împart oale cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În ziua Rusaliilor se gătesc și multe bucate speciale pentru a sărbători această zi.

1. Dansul călușarilor

„Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii, acesta este un joc ce binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor.

Se trage din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile. Pentru prestația lor, călușarii sunt răsplătiți de locuitori cu frunze de pelin și nuc, usturoi, apă, sare și uneori chiar cu bani sau băutură.

2. Purtarea frunzelor

„Purtarea frunzelor” este o tradiție la români ce presupune ca în ziua Rusaliilor oamenii să își pună în sân leuștean, usturoi sau pelin pentru a fi ocoliți de spiritele rele.

3. Împănatul boului

„Împănatul boului” este un obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului. Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment.

Tradiția spune că după ce boul va fi eliberat, o fată trebuie să-l prindă și să-l îmblânzească, apoi să înconjoare masa din biserică de trei ori. În bătrâni se zice că tânăra care reușește să ducă la bun sfârșit această misiune se va căsători în scurt timp.

4. Udatul nevestelor

„Udatul nevestelor” reprezintă un alt obicei practicat în Ardeal, care presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.

Ce nu este bine să faci în această zi

Rusaliile aduc o serie de tradiții sărbătorite de majoritatea românilor. Numele acestei sărbători provine de la sărbătoarea trandafirilor, denumită „Rosalia”, care era consacrată cultului morților. Astfel că, în ziua de sâmbătă de dinaintea sărbătorii Rusaliilor sunt pomeniți cei morți, iar aceasă zi este cunoscută și sub numele de Moșii de vară.

Nu trebuie să călătorești departe de casă.

Trebuie să nu te cerți cu nimeni, altfel se spune că ești luat de Iele.

Nu trebuie să mergi la scăldat, pentru că poți să te îneci.

De sărbătoarea Rusaliilor și încă 9 săptămâni, nu se mai culeg ierburi folosite pentru leacuri.

De Rusalii se spune că nu e bine să intri în vie. Trebuie să eviți și locurile pustii, de langă păduri, pentru că te poți întâlni cu spiritele rele.

Vezi și: Rusalii 2022! Când se serbează Rusaliile anul acesta și câte zile libere au românii

3 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele