Tradiții și obiceiuri de Sfântul Antonie cel Mare. Ce este bine să faci pe 17 ianuarie

0
- Reclama -

Sfântul Antonie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 ianuarie atât de creștini ortodocși, cât și de cei catolici.

El este considerat ca fiind întemeietorul vieții monarhale și cel mai reprezentativ pentru viața călugărească.

Povestea Sfântului Antonie cel Mare

S-a născut în anul 251 în satul Coma, de lângă cetatea Heracleopolis. A fost al doilea copil al unei familii de țărani creștini cu posibilități materiale. Atunci când avea 20 de ani, după moartea părinților săi, Antonie s-a întrebat care este drumul său în viață. Într-o zi, când se afla în biserică, Antonie a auzit cuvintele lui Hristos și a simțit că și-a găsit chemarea:

„Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor, şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi” (Matei 19, 21)

Imediat ce a auzit aceste cuvinte Antonie s-a întors acasă, a dat averea săracilor, a încredințat-o pe sora lui unei comunități de fecioare, apoi s-a retras într-o colibă de pe un munte. În timp, în zonă au apărut cât mai multe colibe de monahi, iar Antonie devenise un dascăl care îi învăța pe aceștia despre credința lui Dumnezeu.

- Reclama -

În anul 310 a mers în Alexandria pentru a-i ajuta pe creștinii asupriți de împăratul Maximian. După doi ani s-a retras pe muntele Kolzim. Sfântul Antonie a trecut la cele veșnice în anul 350 d. Hr, scrie ego.ro

Citește și: A murit actorul Theodor Corban

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Antonie cel Mare 2023

Pe 17 ianuarie creștinii ortodocși și catolici țin cont de faptul că nu se mănâncă dulce. Totodată nu se spală și nu se calcă.

Pentru a avea parte de prosperitate și belșug, oamenii trebuie să împartă o masă caldă și haine.

La Madrid, în fiecare an, pe 17 ianuarie, are loc un perelinaj pentru iubitorii de animale. Oamenii duc animalele la biserică pentru a fi binecuvântate și pentru a avea sănătate tot anul.

Rugăciune către Sfântul Antonie cel Mare

În ziua de 17 ianuarie creștinii rostesc o rugăciune puternică pentru Sfântul Antonie cel Mare. Potrivit religiei, Sfântul Antonie cel Mare îi păzește pe oameni de duhurile rele, de primejdii și vrăji.

„Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Antonie. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slava Celui ce ți-a dat ție putere, slava Celui ce te-a încununat pe tine, slava Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.”

Sursa: ego.ro

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele