Traseistul Ion Cupă a fost numit la șefia Vămii de coaliția PSD-PNL-UDMR

0
- Reclama -

Fostul parlamentar Ion Cupă a fost numit marți președinte al Autorității Vamale Române (AVR), arată o decizie publicată în Monitorul Oficial, după ce premierul Nicolae Ciucă a decis să îl demită pe Bogdan Lucian Mihei din această funcție, ca urmare a „găurii” de încasări de la ANAF. Cupă era anterior secretar general adjunct al ANAF și este un adevărat „traseist”, trecând din 2012 și până în prezent pe la PDL, PNL, ALDE și PMP.

Ion Cupă a fost, între 2005 și 2010, director la Finanțe Mehedinți, iar ulterior a mai lucrat și la Finanțe Gorj, între 2010 și 2012.

În 2012, el a fost ales deputat de Gorj, din partea Partidului Democrat Liberal (PDL). Ulterior, în 2013, el a trecut la PNL, în condițiile în care PNL era la guvernare cu PSD, în cadrul Uniunii Social-Liberale. Apoi, în iunie 2014, Cupă a demisionat din grupul PNL şi a devenit independent. El a fost ales din nou deputat, în 2016, dar pe listele ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, care s-a dezintegrat însă în 2019. Astfel, în 2020, Cupă a trecut la PMP, partid condus de Eugen Tomac.

În iulie 2022, Ion Cupă a fost numit în funcţia de secretar general adjunct al ANAF.

Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că premierul Ciucă i-a cerut demisia șefului Fiscului și șefilor de la Vamă și Mari Contribuabili „din cauza găurii de la buget”.

Citește și În plin elan Schengen, șefi ai vămii Iași, reținuți de procurorii DNA

- Reclama -

Luni, șeful ANAF Lucian Heiuș și-a dat demisia, fără a preciza motivul, dar a prezentat date care arată că încasările ANAF au fost în primele cinci luni cu 9 miliarde lei sub cele programate. Șefia ANAF a fost preluată de Nicoleta Cîrciumaru, anterior vicepreședinte ANAF.

Marți, Ciucă l-a demis pe șeful Vămii, Bogdan Lari Mihei, instalat de PSD în funcție.

În schimb, Ionuț Mișa, ministrul lui Dragnea, l-a sfidat pe premierul Nicolae Ciucă și a refuzat să demisioneze de la șefia Direcției Mari Contribuabili din ANAF, în ciuda cererii exprese a premierului. Cea mai mare „gaură” la încasări în primele cinci luni vine de la direcția condusă de Mișa.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele