Trecem la ora de vară pe 26 martie 2023. Cum se schimba ora și de ce

Andreea Burghelea

Weekendul acesta trecem la ora de vară. Iată cum se schimbă ora și cum vor fi afectați unii oameni de aceste schimbări.

Cum se schimbă ora și care este motivul pentru care se face trecerea de la ora de iarnă

În Europa se schimbă ceasurile e peste 100 de ani pentru ca oamenii să se bucure cât mai mult de lumina naturală. A existat chiar și o discuție legată de faptul că ora nu ar mai trebui schimbată, însă țara noastră nu a ajuns la nicio concluzie în acest sens. Parlamentul European a votat încă din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară și toamnă, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de Covid, iar apoi conflictul din Ucraina au împiedicat această inițiativă.

Ce decizie a luat Comisia Europeană pentru ora de vară 2023

Toate țările din Europa folosesc trecerea la ora de vară, mai puțin Islanda, Belarus, Turcia și Rusia. Astfel, în ultimul weekend din martie, noaptea de sâmbătă 25 martie, spre duminică, 26 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, ziua de duminică va avea teoretic 23 de ore în loc de 24.

Cum ne va afecta trecerea de la ora de iarnă la ora de vară

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de cel puțin o săptămână pentru a se obișnui cu trecerea de la ora de iarnă la cea de vară pentru că sunt obișnuiți să se trezească mai târziu. Schimbarea orei este mai problematică pentru oamenii care suferă de anumite afecțiuni.

Citeste si...  Parlamentul European a votat pentru renunţarea la ora de vară începand cu 2021

Ora de vară 2023. Află ce se întâmplă în România

„Totusi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetari sugereaza ca (n.r. ei) dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale, potrivit Medlife.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *