Tudorel Toader spune că nu îl intereseaza opinia CSM: „Indiferent dacă pe 8 octombrie dă sau nu aviz pentru Adina Florea, voi trimite propunerea la președintele Iohannis”

0
- Reclama -

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri seară că indiferent dacă CSM va da sau nu aviz pentru Adina Florea, aleasa sa pentru șefia DNA, pe 8 octombrie, el va trimite propunerea președintelui Klaus Iohannis.

”Eu voi da drumul la propunere către președinte chiar dacă pe 8 (octombrie – n. red.) CSM nu dă avizul (…) Dacă pe 8 nu avem o decizie și nu avem cvorum de ședință, nu-i mai aștept și dau drumul la propunere”, a avertizat Tudorel Toader miercuri seară, într-o intervenție telefonică în direct la România TV.

Pe 27 septembrie, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, cu 4 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”, pentru 8 octombrie la ora 10:00, audierea Adinei Florea, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.

Secția a decis amânarea audierii Adinei Florea din cauza sesizării făcute de procurorul general Augustin Lazăr la Inspecția Judiciară, dat fiind incidentul de securitate de la Constanța. Florea a fost audiată pe data de 19 septembrie ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General, publicat de Darius Vâlcov.

Două zile mai târziu, Florea l-a criticat dur, din studioul Antenei 3, pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre care a spus că face o anumită presiune cu privire la ocuparea funcţiei de conducere a DNA, ea afirmând că Lazăr “pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă”. De asemenea, ea a spus că procurorul general ar trebui să se abţină de la a face orice demers şi că acesta “are un interes personal evident”.

- Reclama -

“Au fost chiar surse avizate, ca să folosesc un termen consacrat cel puţin într-o parte a presei scrise, care m-au avertizat să am mare grijă pentru că există o anume presiune din partea procurorului general. Mi s-a spus că DNA-ul nu este DIICOT, că vor fi surprize mai mari sau mai mici, dar nu m-am gândit niciun moment că surprizele vor fi de o asemenea anvergură”, a spus Adina Florea, într-o intervenţie pentru Antena 3, ea referindu-se la sesizarea depusă de procurorul general pe numele ei la Inspecţia Judiciară.

Ea a reafirmat că dosarul în care ar fi vizată, legat de protocolul Parchetului General cu SRI, ar trebui instrumentat de orice altă structură, dar nu Parchetul instanţei supreme.

Întrebată cum cataloghează acţiunea procrorului general, Adina Florea a spus că acesta ar trebui să se abţină de la a face orice demers şi l-a acuzat că are “un interes personal evident”.

“Din punctul meu de vedere, domnul procuror general ar trebui să se abţină de la a face orice demers. Domnul procuror general are un interes personal evident. Dumnealui este semnatar al acestui protocol, prin urmare, ar trebui să se abţină să facă orice demers. Ar putea ca acest dosar instrumentat de Parchetul General să fie în continuare instrumentat de orice altă structură, dar nu de Parchetul General”, a spus Florea.

Ea a adăugat că, după ce a fost prezentată sesizarea în privinţa sa, s-a aşteptat ca procurorul general să se abţină de la vot în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM în care a fost amânată audierea ei pentru postul de procuror-şef al DNA. În plus, Florea a spus despre procurorul general al României că “pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă” şi că a sesizat Inspecţia Judiciară cu “o grabă nemaivăzută”.

“Pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă, în condiţiile în care există acest dosar penal pe rol, a spus şi dumnealui chestiunea aceasta, dosar penal care nu s-a finalizat, despre care dumnealui a susţinut că nu are cum să-l lege de persoana mea şi atunci, deşi există acest doar penal pe rol, iată sesizează cu o grabă nemaivăzută, nemaintâlnită, Inspecţia Judiciară, în condiţiile în care, de regulă, Inspecţia Judicară, în situaţia în care există un dosar penal pe rol, nu am întâlnit situaţii în care să facă verificări, dar poate că de data asta, cine ştie, vom avea  noutate în activitatea judiciară, va exista şi o sesizare de abatere disciplinară la Inspecţia Judiciară concomitent cu un dosar penal la o structură de parchet şi nu ştiu dacă mai există vreun for care să facă verificări. Probabil că vom apela şi la acel for ca să facem verificările”, a declarat Adina Florea.

Ea a spus că o “apără în primul rând legea, buna-credinţă” şi că are încredere în lege şi în bună-credinţă. “Ştiu că sunt nevinovată, am convingerea că se va dovedi nevinovăţia mea, deşi se pare că nu mai operează prezumţia de nevinovăţie”, a mai spus Adina Florea.

Adina Florea l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazăr şi joi, în timpul şedinţei CSM în care urma să fie audiată în vederea eliberării uni aviz, ea spunând că acesta “aruncă anatema” asupra sa şi că nu Parchetul ICCJ ar trebui să cerceteze apariţia în spaţiul public a protocolului cu SRI, publicat de Darius Vâlcov, având în vedere că procurorul general este semnatarul documentului.

Florea a precizat că în cariera sa de 28 de ani în magistratură nu a avut „niciun fel de abatere” şi nicio sancţiune disciplinară.

“Fără niciun fel de probă, domnul procuror general vine acum şi spune că aş avea un anume profil etic”, a spus ea.

În acel moment, Augustin Lazăr a intervenit, cerându-i Adinei Florea să nu „exagereze” şi menţionând că a spus că profilul etic al candidatului „e important a fi clarificat”.

Florea a mai spus că, în legătură cu amânarea audierii sale se gândeşte că ar putea ca altcineva să îi facă o nouă sesizare la Inspecţia Judiciară, caz în care s-ar lua în discuţie o altă amânare.

Scandalul a pornit după ce, pe 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016, iar potrivit informaţiilor din spaţiul public documentul ar proveni de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, de unde provine Adina Florea.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că există o verificare în curs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în urma informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov ar proveni de la această structură.

În 19 septembrie, Adina Florea a fost audiată ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

Citește și VIDEO Norica Nicolai, mustrată în Parlamentul European pentru că nu se ridică în picioare când se adresează președintelui de ședință

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele