Tusk răspunde amenințărilor ,,deplasate” ale președintelui Turciei: „în loc să creeze stabilitate, va crea și mai multă instabilitate în întreaga regiune”

0

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră ,,deplasate” amenințările făcute joi de președintele turc, Recep Tayip Erdogan, care a transmis că va permite milioanelor de refugiați sirieni să ia drumul Europei, potrivit declarațiilor din conferința de presă cu președintele Ciprului, de vineri, de la Nicosia. 

Erdogan a ameninţat joi într-un discurs că ,,va deschide porţile” ţării sale pentru refugiaţii sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de Uniunea Europeană împotriva ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei. Preşedintele Turciei a cerut Uniunii Europene ,,să-şi revină în simţiri” şi a ameninţat că, dacă blocul comunitar va califica ofensiva militară a Ankarei drept o invazie, ,,va deschide porţile şi va trimite 3,6 milioane de refugiaţi” în Europa.

Uniunea Europeană a somat miercuri seara Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunțând inițiativa ,,unilaterală” a Administrației Erdogan și punctând faptul că nu va furniza ,,asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei”, UE îndoindu-se că așa-numita zonă de securitate pe care Turcia vrea să o instituie în nord-estul Siriei ,,va corespunde criteriilor internaționale în materie de repatriere a refugiaților”.

Ulterior întâlnirii de vineri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, Donald Tusk a reiterat poziția UE și a spus că ,,operațiunea militară unilaterală a Turciei în nordul Siriei este îngrijorătoare și ar trebui să se oprească, iar problemele de securitate ale Turciei trebuie abordate prin mijloace politice și diplomatice”.

Potrivit președintelui Consiliului European o intervenție militară nu va face decât să înrăutățească lucrurile: ,,În loc să creeze stabilitate, va crea și mai multă instabilitate în întreaga regiune, va agrava suferințele civile, va provoca deplasări suplimentare și va amenința progresul realizat de Coaliția Mondială împotriva Da’esh (Statul Islamic).

Obiectivul Turciei ar fi crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, de-a lungul graniței dintre cele două țări. În acest fel, va fi combătută direct, printre altele, prezența în regiune a alianței rebele a Forțelor Democrate Siriene (SDF), o grupare condusă de milițiile kurde YPG. Ankara îi consideră pe kurzii din nordul Siriei o amenințare la adresa securității sale naționale.

În acest sens, înaltul oficial european a amintit că ,,forțele kurde care au făcut parte din Forțele Democrate Siriene au fost și sunt cruciale în lupta împotriva Da’esh” și a punctat, ,,pentru ambele părți ale Atlanticului” că ,,abandonarea lor nu este doar o idee proastă, după cum a spus președintele Trump, dar ridică multe întrebări, atât de natură strategică, cât și morală”.

Președintele american Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că permite Turciei efectuarea unei ofensive militare de amploare împotriva grupurilor insurgente kurde din Siria. Administraţia de la Washington a decis la finele săptămânii trecute retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul planului ofensivei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde, milițiile YPG fiind de multă vreme un aliat important al SUA în lupta împotriva Statului Islamic. Mai mult,  Casa Albă a anunțat că aliații kurzi nu vor fi apărați în cazul unei invazii turce în zonă, relatează Digi24.

De asemenea, organizaţia insurgentă kurdă Forţele Democratice Siriene (SDF) a acuzat Statele Unite de renegarea unui aliat, avertizând că decizia va avea un ,,impact negativ major” asupra operaţiunilor comune contra reţelei teroriste Stat Islamic.

În acest context, Donald Tusk a declarat că Turcia ,,trebuie să înțeleagă că principala noastră preocupare este că acțiunile lor pot duce la o altă catastrofă umanitară, ceea ce ar fi inacceptabil”, adăugând că ,,niciodată nu vom accepta ca refugiaţii să fie folosiţi pe post de arme şi ca modalitate de a ne şantaja. Acesta este motivul pentru care consider că amenințările de ieri făcute de președintele Erdogan sunt complet deplasate”.

Ofensiva declanşată miercuri de Turcia în Siria este a treia din 2016. Ea deschide un nou front într-un conflict care a făcut peste 370.000 de morţi şi a provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea sa în 2011.

Ofensiva turcă a fost declanșată fără acordul Statelor Unite, potrivit spuselor secretarului de stat american, Mike Pompeo și părerilor exprimate de președintele Donald Trump.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o ,,idee rea” şi că nu o susţine, adăugând că Ankara poartă acum responsabilitatea pentru toţi luptătorii Statului Islamic din acea zonă.

Sursa: Calea Europeana

Citește și Kurzii, sub focul turcilor conduși de Erdogan, cu îngăduirea lui Trump și Putin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele