TVA defalcat doar pentru firme în insolvență și cu întârzieri la plata TVA?

0

După ce a încheiat o repriză a duelului cu Liviu Dragnea, șeful PSD, premierul Mihai Tudose a anunțat split TVA va fi modificat. În esență, ordonanța va fi modificată prin amendamente în Parlament, și nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele.

Tudose spune că în urma discuțiilor cu patronatele, care au protestat de la bun început împotriva măsurii, ca de altfel mai toată lumea, a realizat că unele observații ale acestora sunt corecte.

Premierul spune că introducerea split TVA nu va mai obliga toate firmele să lucreze cu conturi multiple, dintre care unul pentru TVA, ci doar pentru companiile care intră în insolvență, faliment sau au istoric fiscal nu foarte coerent, adică entitățile care au mai multe (două-trei-patru) întârzieri la plata TVA.

„Va fi și un sistem de premiere, încercam să îl fixăm și va fi anunțat la momentul depunerii amendamentelor”, susține Mihai Tudose.

Războiul pe split TVA

Cât de credibil e ce spune premierul rămâne de văzut. Tot el spunea acum câteva zile că TVA defalcat se va aplica doar pentru firmele de stat aflate în insolvență sau faliment.

De asemenea, același premier nu a intervenit când Liviu Dragnea l-a amenințat pe Eugen Teodorovici, șeful Comisiei de Buget Finanțe din Senat, că-și pierde locul, după ce comisia a decis că TVA defalcat va fi opțional și la anul, urmând să fie obligatoriu doar pentru firmele care fac afaceri cu statul.

Cert e că această bătălie în care s-a implicat mai toată lumea din economie, de la IMM-uri, la patronatele marilor companii încă se poartă, în ciuda faptului că autoritățile au fost avertizate că nu se poate generaliza, ea nu există decât parțial în câteva țări europene, și acolo fiind, de fapt, testată (Polonia, Marea Britanie) sau introdusă doar pentru firmele care au afaceri cu statul (Italia).

Sursa: TVA defalcat doar pentru firme în insolvență și cu întârzieri la plata TVA?

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele