Ucraina refuză vaccinul rusesc Sputnik-V

1

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a respins orice livrare a vaccinului dezvoltat de cercetătorii ruși – Sputnik V -, în opinia sa un instrument de ”propagandă”.

 

Pe de aptă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a obţinut până în prezent nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, îndeamnă Uniunea Europeană (UE) să ajute Kievul şi alte cinci foste republici sovietice să-şi vaccineze populaţia.

Vezi și Rusia produce primele 15000 de doze din vaccinul Sputnik V, împotriva COVID-19

”Este necesar ca statele membre UE să acorde o importanţă deosebită Parteneriatului Estic în probleme de achiziţionare comună şi accelerare a livrării unor vaccinuri”, a spus el marţi, alături de preşedinta moldoveană Maia Sandu, aflată într-o vizită la Kiev.

”Primirea vaccinului este importantă pentru toate ţările din cadrul iniţiativei UE a Parteneriatului Estic”, din care fac parte Armenia, Azerbaidjanul, Belarusul, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, a subliniat Zelenski.

Bruxellesul ar trebui să ajute țările din Parteneriatul Estic

13 state membre UE au îndemnat Bruxellesul să ajute ţările membre ale Parteneriatului Estic în vaccinarea împotriva COVID-19, printre care și Republica Moldova.

Ucraina, o ţară cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, speră să primească la sfârşitul lui martie sau la începutul lui aprilie opt milioane de doze de vaccin prin intermediul mecanismului ONU Covax care vizează să ajute ţările sărace.

La sfârşitul lui decembrie, Kievul îşi anunţa intenţia de a cumpăra aproape două milioane de doze de vaccin chinezesc CoronaVac, la fel au anunțat și oficialii din Republica Moldova.

Vezi cel mai performant purificator de aer anti-coronavirus

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele