Ucraina va cere astăzi instanței superioare a Națiunilor Unite să emită o hotărâre de urgență prin care să solicite Rusiei să-și oprească invazia, argumentând că justificarea Moscovei pentru atac se bazează pe o interpretare greșită a legii genocidului, transmite Reuters.
Deși hotărârile instanței sunt obligatorii și, în general, țările le respectă, aceasta nu are mijloace directe de a le pune în aplicare.
Președintele rus Vladimir Putin a spus că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului” – adică pe cei a căror prima sau singura limbă este rusa – în estul Ucrainei.
Procesul Ucrainei susține că afirmația de genocid este neadevărată și, în orice caz, nu oferă o justificare legală pentru invazie.
Dosarul pe care l-a depus la Curtea Mondială, cunoscută oficial drept Curtea Internațională de Justiție (CIJ), se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul numește CIJ drept for pentru soluționarea disputelor dintre semnatari.
Săptămâna trecută, consiliul executiv al Asociației Internaționale a Cercetătorilor în Genocid a emis o declarație în care spunea că Putin „însușește și folosea greșit termenul «genocid»”.
„Nu există absolut nicio dovadă că există genocid în Ucraina”, a declarat pentru Reuters președintele asociației, Melanie O’Brien.
Ambasada Rusiei la Haga nu a răspuns imediat la întrebările Reuters despre acest caz.
CIJ poate dispune „măsuri provizorii” accelerate în câteva zile sau săptămâni pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a analiza fondul unui caz sau dacă are competență.
Ucraina a cerut măsuri provizorii de la instanță în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, iar CIJ a ordonat ambelor părți să nu agraveze disputa.
Audierile sunt așteptate să înceapă la ora 10 a.m. (0900 GMT), iar Ucraina își prezintă cazul. Rusia urmează să răspundă marți.