Uniunea Europeană (UE) a alocat 94 milioane de euro pentru investiții la punctele de trecere a frontierei României cu Republica Moldova și Ucraina, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi. Ea și-a făcut un bilanț al propriei activități în această funcție.
Aceste investiții au fost realizate la punctele de trecere a frontierei României cu Moldova și Ucraina de la Ungheni, Vicșani, Siret, Albița și Galați.
Industria de transporturi rutiere din România contribuie cu 6,5% la formarea Produsului Intern Brut (PIB).
Ea a adăugat că Republica Moldova a fost integrată în dialogul, construcția și finanțarea Uniunii Europene, ceea ce va contribui la dezvoltarea infrastructurii sale.
Vălean s-a plâns că programul de îmbunătățire a navigației pe Dunăre a fost foarte complicat dar s-a declarat și bucuroasă că, fiind pus la dispoziția României și Bulgariei, acest proiect „a fost scris astfel încât să aibă succes”.
Ea a mai declarat că în ultimii ani au fost finanțate de către Uniunea Europeană diverse lucrări tehnice de balizaj și semnalizare pentru Canalul Sulina.
De altfel, transportul de mărfuri pe Dunăre către Marea Neagră are prioritate prin Canalul Sulina.
Dragare pe furiș
La începutul anului 2023, Ucraina a dragat fără știrea României canalul Bâstroe, ceea ce l-a determinat pe ministrul Sorin Grindeanu să i se plângă lui Vălean.
La acea dată, Vălean ar fi spus că „Bruxelles-ul NU va accepta, sub niciun pretext, încălcarea convențiilor internaționale și bilaterale de către Ucraina în ceea ce privește mediul”.
Ucraina ar fi dragat canalul Bâstroe până la o adâncime de cel puțin 7 metri, fără a informa partea română despre aceste lucrări de adâncire. Acest lucru a produs efecte imediate, precum scăderea debitelor pe brațul Sulina, afectând deplasarea navelor de transport.
De asemenea, dragajele efectuate pe brațul Chilia pentru a asigura debitele pe Bâstroe au provocat retragerea apei din canalele adiacente din Delta Dunării, afectând flora, fauna și transportul de pasageri.