UE ar trebui să pună mâna pe rezervele rusești pentru a reconstrui Ucraina, spune un diplomat de rang înalt

0

Capitalele UE ar trebui să ia în considerare confiscarea rezervelor valutare rusești înghețate pentru a ajuta la plata costului reconstrucției Ucrainei după război, a spus principalul diplomat al blocului, în timp ce Occidentul dezbate cum să forțeze Moscova să plătească pentru o parte din daunele provocate de conflict, notează Financial Times.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, a declarat că SUA au preluat controlul asupra activelor în valoare de miliarde de dolari aparținând băncii centrale afgane, parțial pentru a compensa victimele terorismului, precum și pentru ajutorul umanitar pentru țară și că ar fi logic să fie luați în considerare pași similari cu rezervele Rusiei.

„Avem banii în buzunare și cineva trebuie să-mi explice de ce este în regulă să procedăm astfel cu banii afgani și nu și cu banii ruși”, a spus Borrell într-un interviu pentru Financial Times.

La începutul războiului, UE și aliații săi au înghețat rezerve valutare în valoare de sute de miliarde de dolari din conturile băncii centrale ruse. Rusia a declarat în martie că sancțiunile băncii centrale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale de aur și valută, care însumează peste 600 de miliarde de dolari.

Oficialii UE au examinat întrebarea dacă rezervele Rusiei ar putea fi cumva folosite în efortul de reconstrucție a Ucrainei, dar Bruxellesul nu a prezentat nicio propunere de politică pe această temă. Borrell a ridicat ideea ca fiind unul dintre modurile prin care Rusia ar putea obligată să contribuie.

Întrebată luna trecută dacă banii ar putea fi confiscați și folosiți pentru reconstrucția Ucrainei, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că nu este ceva de făcut ușor, că ar trebui făcut doar în coordonare cu aliații și că ar putea necesita o legislație în SUA.

Borrell a spus că întrebarea cum să plătească pentru reconstrucția Ucrainei este una dintre întrebările politice cheie, având în vedere „suma incredibilă de bani” care ar fi implicată. El a vrut să vadă o discuție despre metodele de asigurare a „compensațiilor de război” provenite din Rusia.

Comisia Europeană a declarat că prețul reconstrucției s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro, iar Europa este de așteptat să suporte o parte semnificativă din povară. Sumele strânse în recentele conferințe de gaj de către partenerii Ucrainei, a adăugat el, au fost o simplă „picătură de apă în ocean” în comparație cu ceea ce ar fi nevoie.

Președintele american Joe Biden a propus ca bunurile confiscate ale oligarhilor ruși să fie vândute pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei – o idee susținută și săptămâna trecută de președintele Consiliului European, Charles Michel. Oficialii Comisiei au examinat modalități de a face acest lucru mai simplu din punct de vedere legal, dar subiectul este încărcat, având în vedere nevoia imperioasă de a respecta procesul echitabil și nu de a trece peste drepturile legale ale persoanelor.

Confiscările de bunuri sunt uneori posibile în urma unei condamnări penale, dar această cerință nu ar fi îndeplinită doar pentru că cineva a fost sancționat.

Ideea de a sechestra rezervele valutare ruse ar marca o mișcare dramatică care ar alarma probabil alte guverne care au relații tensionate cu UE și partenerii săi.

Dar Borrell a susținut că nu va fi fără precedent, subliniind decizia SUA de a pune deoparte 3,5 miliarde de dolari din activele înghețate ale băncii centrale afgane pentru nevoi, inclusiv ajutor umanitar și compensare pentru familiile victimelor atacurilor din 11 septembrie.

„Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări politice pe masă: cine va plăti pentru reconstrucția Ucrainei?”, a mai adăugat Borrell.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele