UE a plătit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc de la începutul războiului din Ucraina

0
gaze combustibil

Uniunea Europeană a cheltuit pentru combustibilul rusesc este de 35 de ori mai mult decât a oferit industriei ucrainene de apărare, spune şeful diplomaţiei europene, citat de Business Insider.

 

Josep Borell i-a transmis miercuri Parlamentului European că, de la începerea conflictului armat din Ucraina, UE a plătit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc şi i-a trimis Ucrainei un miliard de euro pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de apărare.

„Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să se apere… I-am dat Ucrainei un miliard de euro. Poate părea destul de mult, însă un miliard de euro este suma pe care i-o plătim zilnic lui Putin pe energie”, susţine Borell.

UE a impus sancţiuni severe Federaţiei Ruse de la atacurile lansate pe 24 februarie asupra Ucrainei.

Totuşi, Europa se bazează masiv pe combustibilul rus, ceea ce înseamnă că măsurile aplicate în contextul actual sunt limitate, alternativa constând în punerea în risc a resurselor de energie şi a economiilor.

Vezi și Drulă către ALDE Europa: ”Orice formă de comerţ cu Federaţia Rusă trebuie oprită”

Marţi, Comisia Europeană a declarat că UE plănuieşte să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi până anul viitor. Ca parte a celei de a cincea runde de sancţiuni, blocul comunitar a propus, de asemenea, o interdicţie asupra cărbunelui importat din Rusia. Totuşi, preşedintele CE Ursula von der Leyen nu a menţionat nimic cu privire la gazele naturale.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele