UE propune ca migranţii să fie „găzduiţi în centre supravegheate”

Informateca

Chiar dacă este vorba de un prim proiect al planului, e un semn că ceva-ceva începe să se mişte. UE, ca urmare a reuniunii Consiliului European privind migrația despre care s-a vorbit atât de mult, încearcă să pună în aplicare concluziile summit-ului în timpul căruia Italia a pledat pentru o cooperare mai strânsă în privinţa debarcării şi primirii migranţilor, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

În consecinţă, propunerea pe care Comisia Europeană intenţionează s-o prezinte ţărilor membre priveşte gestionarea operaţiunilor maritime de salvare și relocarea solicitanților de azil. Astfel, purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat că Bruxelles-ul s-a început deja lucurl la elaborarea unui concept ce urmează mai apoi să fie trimis şefilor de stat. Nota va conține orientări, fără caracter obligatoriu, pe care statele vor începe să le evalueze, iar în centru se va afla un proiect pentru adăposturile închise și păzite, precum și un „mecanism provizoriu“ de coordonare a debarcărilor.

Cu ocazia summit-ului UE, șefii de stat și de guvern au fost oarecum de acord că, operaţiunea Lifeline (atunci când Malta a fost de acord cu debarcarea migranților doar după ce a primit asigurări din partea unor ţări dispuse să primească câţiva), nu ar fi trebuit să se repete fără o linie clară. Cu toate acestea, s-a întâmplat din nou cu imigranții aflaţi la bordul navei Diciotti (primiţi în cote egale de mai multe capitale ale UE).

Acesta este motivul pentru care miercuri, premierul italian Giuseppe Conte a trimis ”a doua scrisoare către Juncker și Tusk pentru a întreba ce s-a întâmplat duminică şi pentru a cere crearea unui cabinet sau comitet de criză sub auspiciile Comisiei UE“, care să se ocupe cu imigrația. Conte a adăugat că speră ca „țările non-europene“ să fie de acord ”cu înfiinţarea nu a unor hotspot-uri, ci reale centre de protecție pentru examinarea cererilor de azil, iar pe adevăraţii refugiați care vor avea dreptul să vină în Europa, îi putem aduce noi aici, cu ajutorul coridoarelor umanitare, punând capăt traficului contrabandiștilor”.

Citeste si...  Batalionul militar mixt româno-moldovean a inflamat spiritele la Chișinău

Pentru a înțelege modul în care va evolua situația va fi necesar să se aștepte prezentarea planului Comisiei UE. Cu toate acestea, astăzi, au fost dezvăluite unele detalii. Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a anticipat că ”deja acum, până la sfârşitul verii, Comisia lucrează la un mecanism intermediar care poate fi pus rapid în aplicare cu scopul de a coordona debarcarea celor care sosesc în timpul verii, înainte de a putea fi a instituit un sistem complet în contextul reformei sistemului european comun de azil“. Iar migranţii care vor debarca vor fi găzduiţi în adăposturi supravegheate, unde ar trebui să fie transferaţi migranții salvaţi de pe mare.

Citește și UE amenință cu represalii comerciale de 294 miliarde dolari dacă Trump impune taxe vamale

De Vlad Mitu


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *