Un ciclon din Mediterană strică vremea în țară. Vineri putem avea 28 de grade în Est

0

Un ciclon venit dinspre Marea Mediterană a adus nori groşi, la mică altitudine şi multă instabilitate în România.

Într-un singur sfert de oră pot să cadă şi 30 de litri de apă pe metru pătrat, avertizează meteorologii. Va tuna şi va fulgera, vântul va fi vijelios. Şi este posibil să cadă şi grindină în strat gros.

Ciclonul afectează cel mai mult sud-vestul ţării.

Meteorolog de serviciu, Administraţia Naţională de Meteorologie, Alina Şerban: În acele zone se vor acumula cantităţi mai importante de apă, de peste 40-60 de litri pe metru pătrat. Este posibil să fie inundații. Există probabilitatea ca pentru anumite zone să avem fenomene mai severe, mai ales mâine după-amiază, vor fi alimentate şi de o advecţie de aer mai cald.

Vor fi chiar şi 24-25 de grade, mai ales în sudul şi estul ţării, inclusiv la Bucureşti. Meteorologii nu se așteaptă însă la tornade, despre care spun că nu pot fi prognozate de pe o zi pe alta.

Meteorolog de serviciu, Administraţia Naţională de Meteorologie, Alina Şerban: Nu este nici exclus să apară în mod cu totul izolat, pentru că acestea se formează şi în funcţie de condiţiile locale, de teren, de sol, de circulaţie, dacă aerul circulă dinspre mare şi mai aduce un aport de umezeală, dacă temeperatura la amiază creşte suficient de mult, aşa cum a fost în ziua în care s-a întâmplat acel fenoment nefericit, tornada.

Citește și În Romania se răspândește un nou virus periculos: Hepatita E

Vestea bună este că de vineri se va încălzi din nou în toată ţara. Mercurul din termometre va urca chiar până la 27 -28 de grade în sud şi în est. Şi va ieşi soarele.

Vor mai veni însă şi alte cicloane, spun meteorologii.

Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată estimează că, în următoarele patru săptămâni, în mai multe regiuni de la noi va ploua mai mult şi va fi mai cald decât în mod obişnuit. Prognoza pe mai mult de câteva zile nu este însă foarte precisă.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele