Un iceberg mare cât oraşul Los Angeles s-a desprins din Antarctica

1

Uriașa calotă de gheaţă, cu o suprafaţă similară cu cea a oraşului american Los Angeles, a început să se dezintegreze încă de săptămâna trecută, în estul Antarcticii, în urma unui val de „căldură” fără precedent înregistrat în regiune, au anunțat cercetătorii.

„Prăbuşire totală a barierei de gheaţă Conger, din Antarctica de Est, la 15 martie – circa 1.200 de kilometri pătraţi”, a scris pe Twitter Catherine Colello Walker, om de știință în cadrul NASA, publicând imagini din satelit care au surprins fenomenul, a anunțat sâmbătă AFP.

Bucata gigantică de gheață corespunde unei suprafeţe echivalente cu Los Angeles sau Roma, însă este incomparabil mai mică decât icebergurile cele mai mari dintre cele cunoscute.

Această bariera de gheaţă, situată în ţinutul Wilkes, a început să se dezintegreze în urmă cu mai mulţi ani, dar săptămâna trecută a avut loc „prăbuşirea finală”, a indicat pentru AFP Jonathan Wille, din cadrul Institutului de geoştiinţe ale mediului din Grenoble, evocând o legătură cu valul de căldură fără precedent înregistrat săptămâna trecută pe continentul de la Polul Sud.

Conform National Ice Center, agenţia americană care monitorizează gheaţa plutitoare, dezintegrarea banchizei a dat naştere unui iceberg cu o lungime de aproape 30 de kilometri şi o lăţime de 18 kilometri, botezat „C38”, care s-a rupt apoi în două părți.

Prăbuşirea barierei Conger este cu atât mai semnificativă întrucât coincide cu un fenomen de căldură extremă”, a subliniat pentru AFP Peter Davis, oceanograf în centrul de cercetare British Antarctic Survey.

Trebuie spus că nu este pentru prima dată când o barieră din Antarctica se dezintegrează în totalitate. Astfel, în 2002, bariera Larsen B, mult mai mare, s-a prăbuşit, dar se afla pe Peninsula Antarctică, la capătul opus al continentului sudic.

Conger este o barieră „poate de dimensiuni mai mici, dar este situată în Estul Antarcticii, o regiune pe care o estimam ca fiind mai puţin vulnerabilă”, a comentat pe Twitter Andrew Mackintosh din cadrul Universităţii Monash, Australia.

Amintim, estul continentului îngheţat, unde calota conţine o cantitate suficientă de gheaţă pentru a provoca o creştere a nivelului apelor mării cu mai multe zeci de metri, a întregistrat săptămâna trecută un val de căldură excepţională, care a uimit oamenii de ştiinţă, cu temperaturi cu până la 40 de grade Celsius mai mari decât nivelul normal pentru luna martie.

Chiar dacă nu putem să atribuim producerea acestui eveniment schimbărilor climatice, intensificarea valurilor de căldură este în concordanţă cu previziunile experților.

În mod normal, Antarctica, la fel ca şi Arctica, se încălzesc mai repede decât media planetei, unde temperature a urcat de la începutul erei preindustriale cu circa 1,1 grade Celsius.

Dacă acest val de căldură este precursorul unor condiţii viitoare în regiune, atunci această desprindere este foarte semnificativă, iar cercetătorii vor face tot posibilul pentru a înţelege cum sunt legate aceste două evenimente”, a subliniat Peter Davis, oceanograful de la British Antarctic Survey.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele