Un ”muzeu al vaginului” va fi deschis la Londra pentru depăşirea unor tabuuri

0

Un muzeu permanent dedicat vaginului va fi inaugurat în acest weekend în capitala Marii Britanii cu ambiţia de a depăşi unele tabuuri prin alinierea la ”marea schimbare a societăţii” asociată mişcării #metoo, relatează vineri AFP, preluată de Agerpres.

 

În inima cartierului londonez Camden, o atracţie turistică din nordul capitalei britanice, un panou pe care stă scris ”Muzeul Vaginului”, deasupra uşii unui vechi grajd, stârneşte curiozitatea trecătorilor. Amplasat printre magazinele de haine şi suveniruri, acest loc care se deschide sâmbătă este primul muzeu permanent dedicat în totalitate acestei părţi din anatomia feminină. În Islanda a fost deschis, în urmă cu două decenii, un muzeu dedicat falusului.

”Am descoperit că există un muzeu al penisului, dar niciun echivalent pentru vagin, aşa că l-am creat”, a explicat simplu Florence Schechter, care a organizat anterior trei expoziţii temporare dedicate acestei teme în ultimii doi ani.

Departe de a fi un cabinet de curiozităţi, micul muzeu gratuit pe care ea l-a înfiinţat este mai degrabă un loc didactic pentru toată lumea. Prima expoziţie temporară abordează ”miturile legat de vagin”, demontate prin scheme şi argumente.

Pentru Florence Schechter, scopul nu ţine doar de educaţie şi de îmbunătăţirea imaginii propriei persoane, ci şi de sănătatea publică. ”Unii oameni sunt prea ruşinaţi să meargă la medic atunci când au simptome şi mor literalmente din cauza ruşinii deoarece lucruri precum cancerul de col uterin nu sunt depistate la timp”, a declarat ea.

Un studiu realizat de o asociaţie britanică specializată în prevenirea acestei boli a dezvăluit anul trecut că una din patru femei a evitat să meargă la consult ginecologic, ruşinea descurajând între o treime şi o jumătate dintre femei. Un alt studiu, realizat de Institutul YouGov în luna martie a relevat că jumătate dintre britanici au fost incapabili să localizeze vaginul pe o schemă. Studiul a indicat, de asemenea, că femeile cunoşteau prea puţine lucruri despre propria anatomie, aproape jumătate dintre respondente neştiind, de exemplu, că nu este necesar să îşi spele vaginul.

 

Un chestionar ce poate fi completat la intrarea în muzeu invită vizitatorii să îşi testeze cunoştinţele.

 

O parte a expoziţiei este consacrată igienei, fiind expuse produse care se găsesc în comerţ şi care promit anumite virtuţi, precum ”săpunuri pentru virginitate” sau creme pentru fermitatea acestuia. „Astfel de produse perpetuează în mintea femeilor ideea că vaginele lor nu sunt suficient de bune”, a indicat curatoarea expoziţiei, Sarah Creed.

Chiar dacă muzeul nu este încă deschis publicului au fost deja organizate evenimente pentru un public ”de la 2 la 98 de ani”, după cum a subliniat Schechter. Cu noul val feminist, ”cu siguranţă vom avea mai mulţi vizitatori decât am fi avut acum câţiva ani. Cred că trăim o schimbare de amploare a societăţii, iar noi suntem o parte din aceasta”, a adăugat ea.

Unii locuitori ai cartierului şi-au exprimat îngrijorarea privind permisiunea acordată muzeului de a comercializa băuturi alcoolice. Însă, vizitatorii aflaţi în căutarea emoţiilor erotice riscă să fie dezamăgiţi, expoziţia fiind mai degrabă educativă decât indecentă. Însă, ei se pot consola achiziţionând din magazinul cu suveniruri al muzeului mici cadouri tematice, precum pandantive sau cercei cub formă de vulvă, sau cărţi poştale cu mesajul ”Viva la Vulva”.

În 1997 a fost înfiinţat în Reykjavik Muzeul Falologic din Islanda. Fondatorul său, Sigurdur Hjartarson, a inventat termenul ”falologie” cu referire la studiul falusului. Această instituţie unică prezintă o bogată colecţie de penisuri de mamifere. Colecţia cuprinde peste 280 de specimene de la 93 de specii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele