Un nou traseu de vizitare în Parcul Natural Văcărești: Poteca Fluturilor

0
- Reclama -

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti lansează „Poteca Fluturilor”, un nou traseu de vizitare care face parte din proiectul de educare privind importanţa fluturilor şi a altor polenizatori urbani.

„Amenajarea traseului lung de aproximativ un kilometru a fost realizată prin activităţi de igienizare, reconstrucţie ecologică şi restaurare a vegetaţiei şi include amplasarea unor panouri de informare şi elemente de signalistică, precum şi refugii sau hoteluri de insecte destinate polenizatorilor”, scrie asociaţia, pe Facebook.

Parcul – o școală vie

Astfel, parcul poate deveni o „şcoală vie” în ce priveşte importanţa fluturilor în ecosistemele actuale, servind totodată ca „un veritabil rezervor” de polenizatori pentru alte zone verzi ale oraşului.


Prin intermediul „Potecii fluturilor”, copiii au posibilitatea să afle de ce fluturii sunt indicatori ai calităţii mediului şi să înveţe despre cauzele declinului polenizatorilor la nivel mondial, despre poluare sau încălzirea globală, dar şi care sunt soluţiile practice pe plan local pentru a limita degradarea habitatelor sau efectele schimbărilor climatice.

Conform asociaţiei, copiii vor învăţa să construiască un hotel pentru insecte în curtea casei sau a şcolii şi vor afla mai multe despre importanţa crucială a florilor de câmp.

- Reclama -

Ce au descoperit specialiștii

Specialiştii asociaţiei au identificat până în prezent peste 20 de specii de fluturi în parc, iar biologii şi naturaliştii vor prezenta publicului diversitatea lor, ciclul complex de viaţă şi serviciile ecosistemice pe care le oferă prin intermediul unor tururi organizate, ateliere şi materiale informative.

„Fluturii sunt animale delicate şi frumoase, cu vieţi fascinante şi complexe. Văzuţi cu uşurinţă de copii şi iubiţi de toţi, ei sunt ambasadorii perfecţi ai biodiversităţii urbane care ne înconjoară. Prin urmare, alocarea câtorva ore pentru a ne bucura de fluturi în habitatul lor natural face minuni pentru sănătatea noastră fizică şi mentală.

Ce își propune proiectul “Poteca Fluturilor”

Proiectul ‘Poteca Fluturilor’ îşi propune să tragă un semnal de alarmă despre declinul cu care se confruntă fluturii în întreaga lume şi să promoveze ideea că supravieţuirea lor, precum şi starea mediului de care depindem şi noi, oamenii, sunt în mâinile noastre”, a precizat Vlad Cioflec, biolog la Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti.

Vezi și: Primaria Sectorului 4 a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea Parcului Văcărești

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele