Dezvoltatorii imobiliari doresc să facă birourile să fie mai mult ca acasă – la propriu. Pe parcursul anilor 2020 și 2021, 41% din conversiile de apartamente, sau luarea unei clădiri nerezidențiale existente și transformarea acesteia în apartamente, au ieșit din spații de birouri vechi în SUA, potrivit unui raport al site-ului de căutare de apartamente RentCafe.
Datele arată că aproximativ 13.250 de noi unități de închiriere au fost construite din foste birouri în ultimii doi ani.
Cifrele reprezintă o tendință din ultimul deceniu, spune Tracy Hadden Loh, de la Brookings Metro, care cercetează piața comercială de imobiliare. Companiile au dedicat mai puțină suprafață pentru fiecare lucrător de ani de zile, spune ea pentru CNBC, în timp ce locurile de muncă schimbă birourile private cu planuri deschise. În timp ce angajatorii își consolidează birourile, proprietarii de clădiri caută noi chiriași – uneori, asta înseamnă să lupte pentru ocupanți rezidențiali.
Tendința ar putea crește pe măsură ce munca de la distanță decolează în lumea post-pandemie. Companiile își reduc și mai mult amprenta fizică, iar dezvoltatorii imobiliari trebuie să descopere cum să-și transforme spațiile în ceva ce oamenii vor dori să o ocupe.
La aproape doi ani de la începutul pandemiei, ratele de locuri de muncă vacante rămân ridicate în multe orașe mari din SUA și aproape o treime dintre directori cred că vor avea nevoie de mai puțin spațiu total de birou în următorii trei ani, datorită lucrului de la distanță, potrivit unui sondaj PwC.
Deja, fostele spații de birouri sunt de așteptat să constituie un sfert din apartamentele transformate în 2022, ceea ce va adăuga aproximativ 12.300 de unități de închiriat pe piață.
Clădirile de birouri oferă un alt beneficiu crucial care le fac și mai atractive pentru o conversie de locuințe: locația.
Orașele cu piețe mari de birouri tind să aibă mai puține locuințe în apropiere, explică Loh. Între timp, cartierele de afaceri sunt situate central și foarte accesibile prin design, ceea ce le face imobiliare profitabile. Dezvoltatorii ar putea fi foarte motivați să transforme spațiul de birou scump și nefolosit în locuințe scumpe și la mare căutare.
În ansamblu, se așteaptă să se finalizeze un număr record de 20.100 de conversii de apartamente în acest an, ajungând la un total de 32.000 de unități convertite de la începutul anului 2020, potrivit raportului RentCafe și pe baza datelor companiei soră Yardi Matrix, o firmă de cercetare imobiliara.
Practica de a transforma spațiile comerciale în locuințe de închiriat a crescut vertiginos în ultimul deceniu, notează RentCafe, doar 5.300 de apartamente fiind convertite în 2010. Hotelurile și fabricile au fost spații de conversie principale în anii 2010, deși conversia birourilor ar putea fi următoarea mare tendință în domeniul adaptiv, de reutilizare până în anii 2020.
În comparație cu demolări și construcții noi, reutilizarea adaptivă poate avea un impact mai mic asupra mediului, poate costa mai puțini bani, poate dura mai puțin timp pentru finalizare și poate rezolva o serie de probleme legate de accesibilitatea locuințelor în unele dintre cele mai aglomerate și mai scumpe orașe din SUA.
Tenidința nu este însă doar la nivelul Statelor Unite, aceasta se resimte și la nivel mondial.