Profesorul de științe sociale Arthur C. Brooks, care predă un curs de fericire la Universitatea Harvard, a căutat de zeci de ani rețeta fericirii și spune că principalele ingrediente sunt bucuria, satisfacţia și scopul.
Într-o cartea publicată recent, Brooks spune că scopul oamenilor nu ar trebui să fie obținerea fericirii, ci să lupte constant pentru ea.
Brooks subliniază adesea că fericirea nu este o destinație, ci o direcție. De asemenea, cei mai fericiți oameni sunt cei care „se bucură de viața lor.
Ei obțin o mulțime de satisfacții și au un sentiment de sens legat de motivul pentru care sunt în viață.
El enumeră trei ingrediente despre care spune că sunt „proteinele, carbohidrații și grăsimile fericirii.”
Sfânta treime a fericirii
Bucuria
Oamenii presupun adesea că plăcerea este pur și simplu plăcere, a spus Brooks, ceea ce înseamnă un mod inexact de a gândi. Urmărirea constantă a experiențelor pur plăcute „este un mod groaznic de a trăi o viață împlinită”, a spus el.
Satisfacţia
„Satisfacția este bucuria, recompensa pe care o obții după ce te lupți pentru ceva”, a spus Brooks.
„Noi, ca oameni, trebuie să luptăm, trebuie să ne străduim, trebuie să ne sacrificăm, chiar avem nevoie de durere în viața noastră, pentru că de fapt așa câștigăm ceva.”
Scopul
Scopul este sentimentul că viața ta are un sens, a spus Brooks. Dintre toți cei trei „macronutrienți”, scopul este cel pe care trebuie să îl experimentați cel mai mult.
„Este nevoie de multă muncă” pentru a-ți găsi scopul, a adăugat el, dar este foarte important să te gândești la asta și să ai un simț al direcției în care vrei să o apuci.