Ungaria, a înlocuit termenul de ”județ” cu ”comitat”. Află de ce a făcut a Ungaria încă un pas spre trecut

0

Începând cu anul viitor, în Ungaria, alegerile europarlamentare şi alegerile locale vor fi organizate în aceeași zi, a decis marţi Parlamentul Ungariei, care a mai hotărât schimbarea denumirii de ”judeţ” în cea de ”comitat”, transmite Rador, care citează MTI.

La iniţiativa partidelor aflate la guvernare, deputaţii au adoptat cu 140 de voturi pentru şi 36 de voturi contra, cu o majoritate de două treimi, a 11-a modificare a Constituţiei Ungariei.

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, denumirea de judeţ se va schimba în cea de comitat. În expunerea de motive se precizează că, începând cu fondarea statului maghiar şi până în 1949, comitatele au fost unităţile administrativ-teritoriale ale Ungariei.

Ce se va evidenția prin utilizarea expresiei ”comitat”

„Prin utilizarea expresiei comitat se va evidenţia mai bine că elementul central al structurii statului este suveranitatea naţională, care contribuie la protejarea valorilor fundamentale ale civilizaţiei europene” – au precizat legiuitorii ungari.

În plus, alegerea primarilor şi a consilierilor locali va avea loc în al cincilea an de mandat, în perioada aprilie – iulie 2024, odată cu alegerea deputaţilor în Parlamentul European.

Comasarea alegerilor a fost propusă de deputaţii FIDESZ şi ai Partidului Popular Creştin Democrat (KDNP), care au motivat această iniţiativă prin necesitatea reducerii cheltuielilor.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele