Ursula von der Leyen: “Turcia trebuie să retragă migranții și refugiații de la frontiera cu Grecia”

0
- Reclama -

Turcia trebuie să retragă migranţii şi refugiaţii de la frontiera cu Grecia, a afirmat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, astăzi, înaintea unor discuţii la Bruxelles cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

 

Preşedinta Comisiei Europene a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că găsirea unei soluţii la această situaţie va necesita eliminarea presiunii asupra graniţei, subliniind totodată că garantarea dreptului la azil, sprijinirea Turciei şi a Greciei, şi mutarea persoanelor (în special a minorilor), blocate în insulele greceşti pe Europa continentală sunt chestiuni urgente.

La Bruxelles, Erdogan urma să se întâlnească în cursul zilei de astăzi cu liderii UE, în plină dispută cu blocul comunitar în privinţa migranţilor de la graniţa Turciei cu Grecia, potrivit DPA.

Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, urmau să insiste în cadrul întrevederii cu Erdogan ca Turcia să revină la acordul comun privind refugiaţii semnat în 2016, fiind foarte probabil ca Erdogan să ceară ajutor financiar suplimentar, în schimb, arată Agerpres.

- Reclama -

 

Ankara a încălcat acordul UE-Turcia

 

Președintele turc a anunţat, la 29 februarie, că graniţa Turciei cu UE este deschisă pentru migranţi, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului dintre Turcia şi UE, iar reprezentanţii blocului comunitar l-au acuzat, în mod repetat, că vrea să şantajeze comunitatea internaţională şi să folosească criza migranţilor în acest scop.

Amintim că mii de migranți s-au îndreptat recent spre graniţa Turciei cu Grecia, unde trupele elene de frontieră i-au împiedicat să treacă, iar Acordul UE-Turcia din 2016 prevede ca Turcia să prevină migraţia ilegală spre blocul comunitar, UE promițând, în schimb, şase miliarde de euro pentru îngrijirea refugiaţilor sirieni din Turcia.

Potrivit AFP, care citează o sursă europeană, executivul european pregăteşte un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi mai multe alte măsuri pentru a aplana tensiunile cu Ankara.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele