USR cere demisiile de urgență a lui Carmen Dan si ale șefilor Jandarmeriei urmăriţi penal de Parchetul General

0

USR cere demisiile de urgență ale tuturor șefilor Jandarmeriei, care au fost puși vineri sub învinuire de PG pentru modul în care au acționat la protestele din 10 august, precum și ministrului Carmen Dan, care i-a răsplătit pe aceștia cu funcții pentru că au răspuns la “ordinele politice”.

“USR consideră că se impuneau demisii imediat după acțiunea din 10 august, dar Carmen Dan a ales să îi răsplătească prin promovări pe șefii Jandarmeriei care au răspuns la ordinele politice. Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat întreaga operațiune de evacuare a protestatarilor din Piața Victoriei, a fost împuternicit la conducerea Jandarmeriei București. A fost, de fapt, o rocadă, iar șeful Jandarmeriei a devenit numărul doi, în locul lui Cazan. O altă rocadă a avut loc și la conducerea Jandarmeriei Române, unde inspectorul general Sebastian Cucoș a fost înlocuit de Ionuț Sindile care până atunci ocupase postul de prim adjunct, iar colonelul Cucoș a devenit numărul doi”, se arată într-un comunicat de presă al USR remis, vineri, MEDIAFAX.

Reprezentanții partidului de Opoziție atrag atenția că șefii Jandarmeriei “au răspuns de la început și până la sfârșit la ordine politice, iar PSD în frunte cu Liviu Dragnea și Carmen Dan trebuie să își asume răspunderea pentru gazarea și lovirea a sute de oameni pașnici de la miting”.

De asemenea, potrivit sursei citate “este foarte important ca Parchetul General să fie lăsat să își facă treaba pentru că din momentul preluării dosarul mitingului din 10 august este sub asediu: ca o formă de presiune, Tudorel Toader a declanșat evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a procurorului care s-a autosesizat cu privire la violențele de la miting, MAI a secretizat raportul pentru a îngreuna activitatea procurorilor, iar șefii jandarmeriei au sesizat DIICOT cu privire la o lovitură de stat, în încercarea de a muta dosarul de la Parchet”.

Și deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, a declarat, vineri, că șefii Jandarmeriei și Carmen Dan trebuie să își dea rapid demisia.

Șeful, prim-adjunctul Jandarmeriei și șeful Jandarmeriei Capitalei sunt urmăriți penal în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august, Parchetul transmițând că ordinul de evacuare a Pieței Victoria a fost dat cu încălcarea legii, ora 23:11 fiind consemnată în mod nereal.

Fostul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș și actualul șef al instituției, Ionuț Cătălin Sindile sunt acuzați că, în noaptea de 10 spre 11 august, au condus în mod ilegal operațiunea, prin ordine directe date jandarmilor, în condițiile în acre nu exista un ordin care să consemneze preluarea comenzii de la maiorul Laurențiu Cazan. Totodată, cei doi l-ar fi ajutat pe Cazan să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei.

Citește și Parchetul General anunta acuzatiile oficiale in dosarul 10 august: Presiuni din MAI asupra prefectului si fals in acte la Jandarmerie

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele