USR și PNL anunță că vor demara acțiunea de revocare a lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului

0

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat, vineri, că PNL va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pe care îl acuză că a încălcat Constituţia.

Și preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că partidul său analizează posibilităţile ca Victor Ciorbea să fie demis însă recunoaşte că acest lucru va fi greu.

“PNL va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. Revocarea Avocatului Poporului se face ca urmare a încălcării legii de funcţionare a instituţiei Avocatului Poporului, se face de către plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în şedinţă comună, aşadar la propunerea comisiilor reunite de specialitate, ale celor două Camere ale Parlamentului”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Turcan îl acuză pe Victor Ciorbea că nu şi-a delegat toate atribuţiile, pe perioada concediului.

“Victor Ciorbea, înainte de a pleca în concediu plătit pe bani mulţi din banii poporului român, avea obligaţia să delege atribuţiile adjunctului specializat exact pe domeniul Justiţie, Poliţie, Penitenciare, Armată. Este un adjunct care are ca şi atribuţii exact domeniile cheie, care i-ar fi dat posibilitatea să conteste la Curtea Constituţională această ordonanţă care este vădit neconstituţională”, a precizat Turcan.

La rândul său, Dan Barna a explicat că Avocatul Poporului este mai greu de demis decât președintele României.

“Încercăm împreună cu celelalte partide din Opoziţie să vedem dacă putem identifica un mijloc prin care Avocatul Poporului (…), care a plecat cu instituţia în vacanţă, să poată fi demis. Analizăm această posibilitate şi vom întreprinde toate măsurile pe care legislaţia ni le pune la dispoziţie. Instrumentele sunt foarte puţine. Avocatul Poporului pare, de fapt, mai dificil de demis, decât preşedintele României”, a spus Barna, într-o conferinţă de presă la Sibiu.

PNL, USR și Parchetul general i-au solicitat miercuri Avocatului poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției adoptată luni de Guvern. În aceeași zi Victor Ciorbea a plecat însă din țară, fără a-și delega atribuția de sesizare la CCR, astfel încât, în următoarele două săptămâni, nimeni nu va putea face acest lucru.

Citește și Tudorel Toader, după ședința Comisiei de la Veneția:Se recomandă abrogarea pensionării anticipate a magistraților, amânarea nu este suficientă

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele