Vacanță reușită de septembrie: Tyulenovo, Kavala, Theologos!

Laguna din stânci face apa mai caldă și mai sărată

1
Thasos, plaja

Sigur, trebuie detaliat. Dacă ești patriot, mergi să înveți ce e bun la străini și aplici la tine. Așadar, ce e bun la străini.

Prima oprire: Tyulenovo, prima oprire a Reginei Maria

Localitatea este undeva la 30 de minute de Vamă, are vreo trei hoteluri, dar si un mini golf în care ”cad” bărcile ponosite ale bulgarilor. Golful are în mijloc o stâncă de pe care poți să te arunci în gol de la vreo 5 metri.

Tyulenovo, Bg

Unul dintre hotelieri a declarat pentru Revista CASOTECA că localitatea este, de fapt, prima oprire a celebrei regine Maria, a României, în Cadrilater.

După ce și-a construit aici o mini vilă, și a stat în ea câteva săptămâni, Maria a plecat spre Balcic și și-a edificat acolo proprietatea sa mult vizitată astăzi de români și nu numai.

Ce a rămas aici, o casă din care localnicii, dărâmând-o, și-au construit doua. Niciuna nu este astăzi interesantă și demnă de fotografiat, dar golful este!

Sabla, peninsula

Sabla, Bulgaria

La o aruncătură de băț, spre Varna – Burgas – Grecia este peninsula Șabla. Aici poți vedea cum oamenii sunt de peste 3000 de ani la sud de Dunăre, pe țărmul Mării Negre.

Șabla are vestigii de la traci, bulgari și vlahi, turci, puțin ruși și iar bulgari. Merită!

Kavala, spre Thasos și ”Cuvântul Domnului” – Theologos

Kavala, Grecia

Sunt mai bine de 5 ore de condus pe ruta asta, spre Alexandruopolis, spre Grecia, dar litoralul bulgar e interesant. Malurile înalte, Varna, Burgasul cu iz de Istambul merită văzute și vizitate.

Anost drumul, dar frumoasa Kavala e plină de ”minuni”. Sigur, poți ajunge în Thasos și din Keramoti, dar orașul este lipsit de strălucirea Kavalei, oraș iubit și de sultani, cu un viaduct cum doar la Roma mai vezi.

Oricum, de oriunde ai merge spre Thasos, insula plină de români, odată ce ai călcat pe pământul ei, trebuie să ajungi la Theologos, orașul capitală situat pe munte.

Theologos, orașul cu cascadă, carne de miel și ied, dar și curmali și piersici

Despre Thasos se știe și s-a scris mult, mult. Ideea e că pe insulă sunt plaje și plaje, orășele și orășele. Nu trebuie să le vedeți pe toate, dar nici să vă limitați la unul/una.

Arhitectura insulei trebuie studiată pentru că îmbinarea de estetic, modest, piatră, lemn și decent este incredibilă. Unii dintre români, că tot vizitează insula, poate că ar trebui să înțeleagă ceva din tot ce văd acolo.

Chiar dacă au fost de secole săraci, și acum sunt bine, grecii din insula Thasos au rămas modești. Casele le sunt exemple de rațiune, de arhitectură pro-narură.

Cascada – o salbă de cascade – din Theologos cu apă caldă și dulce, bună pe la 9 dimineața când sunt puțini turiști, foarte puțini.

Cascada Theologos

 

Top 3 plaje în viziunea Revista CASOTECA

1 Plaja Notos

Plaja Notos, Thasos
Plaja Notos, Thasos
Plaja Notos, Thasos
Plaja Notos, Thasos

Aproape de șosea, doar câțiva pași în jos până pe nisipul fin cu apă foarte transparentă, plaja e aproape de Potos și merită cel puțin 100 de brațe de de înot viguroase.

Plaja are duș, are o mini tavernă unde se plătește cu cash, e de senzație, cu sau fără copii.

2 Plaja Laguna, Giola

O coborâre pe stâncă de vreo 20 de minute, printre măslini, te duce spre o ”plajă” din stâncă. O mică lagună, mărginită de stânci, care face apa mai caldă și mai sărată.

Sigur, iubitorii de sărituri în apă pot plonja direct în mare!

Giola – Laguna, Thasos
Giola - Laguna, Thasos
Giola – Laguna, Thasos

3 Plajele de marmură

 

plaja de marmură
plaja de marmură

Carierele de piatră dinspre plajele de Marmură sunt excepționale pentru ochi! Aici vezi munca de secole a thasosienilor și secretul caselor lor cubiste și ”pietrificate”.

plaja de marmură, Thasos

La finalul unei coborâri, cu mașina, de vreo 25 de minute sunt două plaje. Ambele, pietrificate, calde și primitoare te fac să înțelegi de ce e bine în Thasos.

În final, așa cum au auzit la un român care mânca la un restaurant în orașul Thasos, ceva cu ”twins” in nume, vreau să subliniez că: ”aș cumpăra o proprietate în Thasos, chiar dacă e o casă dărăpănată pe care va trebui să o refac și apoi să o pun la închiriere!”.

Dar, ce e aici patriotism? Nu e la primul pas, dar la al doilea se poate ca românii cu burtă de la porc și cartofi prăjiți, nu ulei de măsline și salată grecească, vin în Thasos, în vacanță, poate se educă – sau sunt educați – și ajung să nu se mai înghesuie, să nu mai apese pe inutil pe claxon, să nu mai arunce pe jos pet-uri, șervețele sau mucuri de țigări!

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele