Vaccinul anti coronavirus trebuie explicat mai bine românilor

1

Vaccinul anti coronavirus trebuie explicat mai bine românilor. Vaccinarea împotriva Covid-19 în România a devenit subiectul ultimelor zile, iar experții spun că populația nu este informată suficient, astfel încât există o reținere față de vaccinul anti-Covid. Specialiștii mai vorbesc despre eficiența vaccinului și propun variante prin care vaccinul să ajungă rapid în fiecare spital din țară.

 

”E nevoie de informare mult mai extinsă și ca volum, și ca nivel de infromeții: cum funcționează vaccinul, care sunt exact pașii, care sunt exact riscurile, care sunt efectele secundare pe care le anticipăm, care e procesul prin care a trecut ca să fie validat, de ce faptul că a fost validat în timp așa de scurt nu reprezintă un risc. Mai mult, trebuie dat exemple de persoane publice care sunt dispuse să ia vaccin” este de părere profesorul doctor în sănătate publică, Răzvan Cherecheș de la UBB Cluj.

Institutul de Sănătate Publică atenționează populația despre importanța prevenirii infectării cu COVID-19

În timp ce se vorbește tot mai mult despre dozele de vaccin anti-Covid care ar putea să ajungă în România la începutul anului viitor, specialiștii în sănătate publică arată că, până în acest moment, în țară nu există o campanie de informare în legătura cu vaccinarea.

Dragoș Dămian: riscurile vaccinului sunt foarte mici

O părere similară are directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, Dragoș Dămian, care spune că frica oamenilor este cauzată de lipsa de informare.

Dragoș Dămian spune că riscurile vaccinului sunt foarte mici, pentru că are la bază o tehnologie nouă, care nu folosește virus inactivat, iar eficiența acestuia se apropie de 94%, în timp ce vaccinul împotriva gripei sezoniere are o eficiență de până la 70%. Specialistul vine și cu o variantă prin care vaccinurile să ajungă rapid în spitalele din țară.

”Este normal ca lumea să fie extrem de speriată când aude că de la – 80 de grade un vaccin ajunge să intre în corpul uman la 36 de grade. (…) Există astfel de congelatoare care se găsesc în spitale, chiar si în fabricile de medicamente, în centrele de cercetare, nu e nimic NOU! Probele biologice se păstrează la această temperatură” spune Dragoș Dămian.

Specialistul anunță că fiecare spital trebuie să dețină un astfel de frigider criogenic și că există pe piață extrem de multe oferte de astfel de produs.

Uniunea Europeană a comandat deja peste 400 de milioane de vaccinuri, în valoare de 10 miliarde de dolari. Autoritățile din România au decis că vaccinarea nu va fi obligatorie, iar în următoarele zile, va fi publicată strategia de vaccinare.

Tot în această săptămână, vor ajunge în țară peste 400 de mii de tablete de Favipiravir, antiviralul folosit cu succes pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Studiile au arătat că acesta reduce durata bolii până la vindecare, de la 15 la mai puțin de 12 zile.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele