Vadim Tudor traiește în Ungaria: Viktor Orban, prietenul lui Putin

0

Liceul romano-catolic din Târgu-Mureş, subiect de campanie electorală în Ungaria. Ambasadorul României la Budapesta, convocat de MAE ungar. Ministerul Afacerilor Externe precizează, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria.

Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta.
„Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas foarte inamical şi foarte serios al României“, a declarat Levente Maguar, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe, potrivit Hotnews.ro.
Oficialul ungar a suţinut că decizia afectează sute de familii. El a cerut României să rezolve în cel mai scurt timp posibil această situaţie. Preluată de Agerpres în pagina electronică, agenţia de presă MTI scrie că ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat miercuri de MAE ungar în legătură cu acest subiect. Pe de altă parte, Fundaţia Statusul Romano – Catolic din Transilvania a anunţat, pentru miercuri, un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, pentru convingerea Ministerului Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.
Însă Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş susţine că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive luate în iunie.
În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

Viktor Orban se ia și de Ucraina, dar își face cu ochiul cu Putin

Guvernul ungar a protestat insistent față de recenta lege a învățământului adoptată de parlamentul ucrainean, noua lege privează minoritățile etnice din Ucraina de acces la școlarizare în limba lor maternă, ceea ce le limitează oportunitățile de a prospera în țara natală.Legea în cauză prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Acest lucru reprezintă o “limitare fără precedent” a drepturilor celor 150.000 de etnici maghiari din Ucraina și este “total neconstituțională”, a afirmat oficialul ungar.

Acesta a mai menționat că noua lege vine în contradicție cu angajamentele anterioare ale Ucrainei de a nu limita drepturile minorității maghiare. Guvernul ungar se așteaptă ca Ucraina să reconsidere adoptarea ei și să-i modifice conținutul astfel încât drepturile minorităților etnice să nu fie afectate, se adaugă în comunicatul semnat de secretarul de stat ungar.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele