Valul cinci, simțit de Vestul Europei, va ajunge și în România

0
covid coronavirus infectari

Valul cinci, care a alertat în aceste zile autorităţile din Franţa şi Germania, ameninţă să lovească România în primele luni ale anului viitor. Cum numărul persoanelor care se vaccinează cu prima doză scade de la o lună la alta, acest val de infectări va fi unul agresiv, o spune chiar fostul ministru al sănătăţii Nelu Tătaru. Experţii în sănătate publică din România cer restricţii dure pentru a nu ajunge să avem după sărbători sute de morţi.

 

Deși în ultimele 24 de ore România a înregistrat puțin peste două mii de infectări, apar primele îngrijorări pentru valul cinci. Fără un plan concret de măsuri încă.

Nelu Tătaru: „Evoluția următoare ne va face și nouă să spunem un prognostic pentru măsurile pe care le vom lua. Deocamdată suntem pe un trend descendent ca număr de cazuri. Dar trebuie să ne gândim că avem și o predispoziție pentru un val 5 destul de agresiv.”

Florin Cîțu, întrebat ce măsuri pot fi luate: „Deocamdată, luăm certificatul verde și le luăm pe rând. românii ar trebui să știe că în alte țări din Europa lucrurile sunt mult mai drastice.”

Cum în Germania și Franța a crescut deja numărul infectărilor, iar România are un decalaj de o lună și jumătate, autoritățile știu exact când va crește din nou presiunea pe spitale.

Vezi și Cseke Attila ne anunță că urmează valul 5

Nelu Tătaru: „Vom avea după ianuarie, februarie un potențial val cinci în contextul în care rămânem cu același număr de nevaccinați și avem și destui cetățeni români care nu au trecut prin boală.”

E nevoie de restricții dure pentru că în următorul val virusul ar putea ucide și mai mulți oameni, susțin experții în sănătate publică.

Răzvan Cherecheș: „Școlile ar trebui trecute în toată țara în online, și universitățile la fel. În acest moment, din cauză că școlile sunt deschise față în față, accelerează transmiterea din comunitate și în două săptămâni va începe să s evadă efectul la nivel de comunitate, pentru că tinerii, în cea mai mare parte fac infecții asimptomatice, dar acționează ca și cărăuși, duc infecția acasă.”

Vezi și Răzvan Cherecheş: Vom avea un val patru

Cu o rată de vaccinare de 67% din populație, Germania reintroduce în aceste zile telemunca după ce a crescut numărul infectărilor, iar Franța a anunțat oficial că a fost lovită de valul cinci al pandemiei și intensifică vaccinarea.

În România s-a imunizat doar 35% din populație.

Vezi și Taxi: Un sas iresponsabil!

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele