Veste tristă pentru justiție: Securistul comunist Puiu Popoviciu scapă de confiscarea celor 224 de hectare din Băneasa

Totuși: Respinge, ca nefondate, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale în dosarul nr. 206/P/2006, pe care le menține

0

ÎCCJ a anulat în 12 iunie 2020 decizia de confiscare a celor 224 de hectare de teren din Băneasa de la omul de afaceri Puiu Popoviciu. Înalta Curte a trimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel București (CAB), potrivit minutei ÎCCJ.

 

Cu mai puțin de o lună în urmă, pe 14 mai 2020, un alt complet al ÎCCJ respinsese o contestație a omului de afaceri Puiu Popoviciu față de executarea deciziei de confiscare.

Decizia de azi a Înaltei Curți: ”Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv la Curtea de Apel Bucureşti. Desfiinţează formele de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentinţa penală atacată. Respinge, ca rămase fără obiect, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii luate prin aceeași sentință. Respinge, ca nefondate, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale în dosarul nr. 206/P/2006, pe care le menține”.

Pe 28 decembrie 2018, judecătorul Corneliu Bogdan Tudoran de la Curtea de Apel București a decis confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA.

Puiu Popoviciu, eliberat pe cauţiune. Omul de afaceri a rămas la Londra

În dosarul Băneasa, Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de detenție efectivă, în august 2017. Acum, omul de afaceri se află la Londra, în procedură judiciară privind predarea către România. În iulie anul trecut, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, însă sentința nu este definitivă și se așteaptă judecarea recursului declarat de omul de afaceri.

Magistratul (între timp pensionat) Corneliu Bogdan Tudoran – cel care l-a condamnat pe Popoviciu la 9 ani de detenție, în primă instanță, la CAB, în ianuarie 2016, și cel care a emis decizia de confiscare din decembrie 2018 – a fost vizat de mai multe articole de presă.

Update: Puiu Popoviciu a primit azi ”definitiva”. Ofițer al securității ceaușiste, om de afaceri influent și ginere al lui Ion Dincă

Tudoran a fost pus sub acuzare pentru presupuse fapte de corupție de Secția Specială, dosarul fiind la procuroarea Mihaela Iorga Moraru, însă ancheta stagnează cu fostul judecător în calitate de suspect.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele