Viiturile de pe Prut și Jiu sunt sub control!

0

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat, vineri după-amiază, o vizită la Barajul Stânca-Costeşti, din judeţul Botoşani, pe fondul Codului roşu de inundaţii de pe râul Prut, el afirmând cu această ocazie că „situaţia este sub control”.

 

El a declarat că, în ciuda viiturii venite din Ucraina, populaţia nu are motive să fie îngrijorată, nici în localităţile din amonte de Stânca- Costeşti, nici în cele din aval.

„Astăzi, atât cei de la ISU, cât şi cei de la Apele Române sunt pregătiţi să intervină. Situaţia este sub control. Populaţia nu are în acest moment de ce să îşi facă griji mai mult decât este situaţia în momentul de faţă. Aval de Stânca Costeşti, spun colegii specialişti de la Apele Române, dacă debitul preconizat pentru viitură se menţine, nu ar trebui să avem probleme nici în Botoşani, nici în Iaşi, nici în Vaslui şi, evident, până la vărsare la Galaţi”, a afirmat Alexe.

 

Acesta a mai adăugat că acumularea de la Stânca- Costeşti are înmagazinate în prezent circa 700 de milioane de metri cubi de apă şi are capacitatea de a prelua o cantitate de încă 700 de milioane de metri cubi.

Râul Prut a depăşit, vineri dimineaţă, la ora 6,00, cu 266 de centimetri cota de pericol în zona Rădăuţi Prut, însă nu au fost inundate case, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu. Prutul a inundat mai multe grădini din satele Rediu şi Rădăuţi Prut, dar şi platforma drumului naţional DN 24 C, care face legătura între Rădăuţi Prut şi Miorcani. De asemenea, pe timpul nopţii, pompierii, împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, ai Primăriei Rădăuţi Prut şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad, au construit un dig de apărare artificial pe DN 29A, între Rădăuţi Prut şi Rediu.

Ce se întâmplă pe Jiu

„Încă de la primele ore ale dimineţii echipele Apelor Române Jiu intervin cu utilajele din dotare în zona Valea de Brazi – Uricani. La faţa locului se află echipele de la Apele Române Jiu ntervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor. În continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest. Totodată, echipele Apele Române Jiu acţionează în mai multe zone riverane râului Jiu pentru a preveni şi a diminua efectele inundaţiilor. La orele dimineţii, Formaţia de Intervenţie Rapidă a Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj a acţionat în zona Bumbeşti Jiu (amonte) punând saci de nisip, dar şi pe râul Bistriţa, la Peştişani cu un buldoexcavator pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursul de apă”, se arată în informarea ANAR.

Specialiştii de la „Apele Române” Jiu prognozează că unda de viitură de la Rovinaria ajunge la staţia hidrometrică Filiaşi, din judeţul Dolj, în aproximativ 13 ore, cu un debit de 515 metri cubi/secundă şi va atinge un nivel de 260 cm.

Pe fondul datelor actuale şi a prognozei hidrometeorologice pentru următoarele ore, echipele ANAR Jiu monitorizează permanent digurile şi sunt pregătite să intervină dacă situaţia o va impune cu un buldoexcavator şi saci cu nisip.

De asemenea, la nivelul judeţului Dolj, râul Jiu se află sub atenta supraveghere a specialiştilor de la „Apele Române” Jiu.

Conform prognozei hidrologice, în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi variabile, cu tendinţă de creştere.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele