Viktor Orban îi invită pe români să facă împreună cu Ungaria „o nouă Europă Centrală”

1

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă seara, la spectacolul „Libertate 89”, organizat la Timişoara de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, că ungurii sunt pregătiţi ca, împreună cu românii, să construiască o nouă Europă Centrală care să fie una dintre cele mai competitive zone din lume.

 

„În anul 1956, românii au fost cei care au sprijinit mişcările populaţiei din Ungaria care s-a revoltat împotriva sistemului comunist (…) Corecţia comunismului nu este posibilă decât prin revolta popoarelor. Popoarele din Europa Centrală au ştiut că libertatea nu o vor primi niciodată ca un dar de la marile puteri. Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am fi în continuare sub ocupaţia trupelor sovietice, dar noi am vrut viaţă liberă (…). În calitate de premier al Ungariei spun că văd şanse nemaipomenite ca în viitor românii şi maghiarii să aibă ţeluri comune. Noi, maghiarii, vrem să ieşim din acea situaţie în care să fim în linia a doua a Europei. Vrem să ne numărăm printre ţările europene unde este cel mai bine să trăieşti, să munceşti. Ungaria vrea să rămână una dintre ţările cele mai sigure din lume. Noi, maghiarii, credem că acest ţel poate fi mai uşor de înfăptuit împreună decât de unul singur. Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală, care să fie una dintre cele mai competitive din lume. Oraşele să fie legate prin cale ferată rapidă, cu locuri de muncă”, a afirmat Viktor Orban, citat de Agerpres.

 

Premierul Ungariei a mai subliniat că deşi există sceptici în această privinţă, „dacă facem front comun, va fi posibil”.

 

De asemenea, Viktor Orban a mai argumentat că şi în 1989 foarte mulţi nu credeau că este posibilă răsturnarea regimului comunist, însă cei din rezistenţa anticomunistă nu au încetat să creadă şi au demonstrat în cele din urmă că a fost posibil,

La spectacolul de gală au fost prezenţi şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor, primarul Nicolae Robu, Tokes Laszlo şi alte personalităţi politice.

Citește și: Juncker și Viktor Orban l-au felicitat pe Ludovic Orban pentru investitură

 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele