Vinerea mare! Obiceiuri și tradiții! Ce este bine și ce nu este bine să faci

1

Vinerea Mare, a Patimilor sau Vinerea Seacă, aşa cum mai este denumită în popor, are o semnificaţie aparte pentru cultura noastră. Este considerată o zi de doliu în creștinătate, fiind ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. În seara aceastei zile se oficiază slujba de Prohod.

Câți bani în medie, alocă românii pentru masa de Paște și câți dintre români vor participa la Slujba de Înviere

Ce este Prohodul Domnului?!

În mijlocul bisericii se scoate Sfantul Epitaf (care-l inchipuie mort pe Mantuitorul, inconjurat de Apostoli si Maica Domnului) pe sub care toata lumea trece până în după-amiaza zilei de sâmbătă. În unele zone ale țării, slujba aceasta mai este denumită popular și „aer”. Se spune că cei care trec pe sub masă de trei ori nu vor simți dureri de cap și de mijloc în cursul anului și dacă își șterg ochii de marginea epitafului nu vor avea dureri de ochi, scrie creștinortodox.ro. După cântarea Prohodului, creștinii înconjoară de trei ori biserica, iar după terminarea slujbei, femeile merg la morminte și aprind lumânări pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Vinerea mare sau vinerea seacă! Semnificație și obiceiuri

Vinerea Mare mai este cunoscută și ca Vinerea Seacă pentru că se ține post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, se ia anafura de la biserică.
În vinerea mare nu se coace pentru ca femeile să nu ardă mâinile Domnului, nu se coase și nu se spală.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele