Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicații geografice europene protejate în China

Informateca

Vinul de Cotnari este inclus între cele 200 de indicații geografice din Europa și din China – 100 de fiecare parte -, avute în vedere pentru protecție în temeiul unui acord bilateral care urmează să fie încheiat în 2017, informează reprezentanța Comisiei Europene în Romania.

Publicarea oficială a celor 2 liste a fost agreată de UE și China la începutul lunii iunie, deschizându-se astfel procesul de protejare împotriva imitațiilor și a fraudelor a produselor din aceste liste. Se preconizează că acest lucru va duce la beneficii reciproce în domeniul comerțului, precum și la sporirea gradului de informare a consumatorilor și a cererii de produse de înaltă calitate de ambele părți.

„Produsele UE care au statutul de indicație geografică protejată reprezintă o adevărată poveste de succes, cu vânzări în creștere la nivel mondial. Consumatorii din întreaga lume au încredere în sistemul nostru de clasificare a indicațiilor geografice – aceasta înseamnă că au încredere în originea și în calitatea produselor și sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru produse și, astfel, să asigure un profit mai mare pentru fermier. Strânsa colaborare cu partenerii noștri comerciali la nivel mondial, precum China, reprezintă un

câștig: ea aduce beneficii fermierilor și întreprinderilor agricole, dezvoltă relații comerciale mai solide între operatorii care au aceeași viziune și, bineînțeles, generează beneficii pentru consumatorii din ambele părți”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

Citește și: Ioan Simion: În agricultură, din cinci ani, unul este bun. Noi, după patru ani, am ajuns să acoperim costurile

Cooperarea UE-China în domeniul indicațiilor geografice a început cu peste 10 ani în urmă și a condus la protejarea a 10 denumiri de indicații geografice de ambele părți, în temeiul legislației UE și al legislației din China. Pe baza acestei cooperări inițiale, UE și China au demarat, în 2010, negocieri pentru un acord bilateral privind cooperarea în domeniul indicațiilor geografice și protejarea acestora.

Citeste si...  AFIR: Bani pentru salvarea culturilor agricole calamitate

Primul pas în cadrul acestui proces îl constituie publicarea celor două liste sus-menționate. Părțile interesate au acum la dispoziție două luni pentru a-și prezenta observațiile cu privire la produsele selectate de ambele părți și, dacă este necesar, pentru a ridica obiecții în fața autorităților din UE sau din China.

Context

Indicațiile geografice reprezintă unul dintre marile succese ale agriculturii europene, fiind înregistrate peste 3.300 de denumiri din UE. Pe lângă acestea, aproximativ 1.250 de denumiri din afara UE sunt de asemenea protejate în UE, în mare parte datorită unor acorduri bilaterale, precum cel cu China. Ca valoare, piața indicațiilor geografice din UE este de aproximativ 54,3 miliarde de euro, iar împreună ele reprezintă 15% din totalul exporturilor UE de alimente și de băuturi.

Piața produselor agroalimentare din China este una dintre cele mai mari din lume și crește în fiecare an, stimulată de o clasă de mijloc din ce în ce mai mare.

Sursă foto: www.bibliotecacotnari.wordpress.com

(0 vizualizari)

o-mica-parte-din-vie-cotnari

Post-ul Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicații geografice europene protejate în China apare prima dată în AgroTeca.


Sursa: Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicații geografice europene protejate în China


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *