Vladimir Putin şi Xi Jinping au inaugurat primul gazoduct între cele două țări

0

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au salutat luni lansarea ”istorică” a primului gazoduct care face legătura între cele două ţări.

Este ”un eveniment cu adevărat istoric, nu doar pentru piaţa mondială a energiei, ci înainte de toate pentru dumneavoastră şi mine, pentru Rusia şi China”, a declarat Putin într-o videoconferinţă în duplex, transmisă de televiziunea rusă.

Acest proiect ”va ridica cooperarea strategică ruso-chineză la alt nivel”, a adăugat el.Gazoductul ”Forţa Sibieriei” conectează, prin peste 2.000 de kilometri de tuburi, zăcăminte din Siberia de Est la frontiera chineză.La final, această reţea urmează să aibă o lungime de peste 3.000 de kilometri.
Primul gazoduct ruso-chinez este menit să servească uriaşul apetit energetic al Chinei. Acest proiect simbolizează parteneriatul strategic dintre Bijing şi Moscova mai ales în domeniul energetic.

”Robinetul a fost deschis (…), gazele (naturale) intră” în China, a declarat în mod solmen conducătorul Gazprom Aleksei Miller, însoţit de zeci de angajaţi, în uniformă albastu cu alb, culorile gigantului gazifer rus. De partea chineză, angajaţi ai PetroChina, partenerul Gazprom în acest proeict, au apărut pe ecran îmbrăcaţi complet în roşu.China urmează să-şi finalizeze porţiunea de gazoduct în 2022-2023, cu scopul de a duce gaze naturale până la Shanghai.

Citește și: Jaf în fondul forestier al orașului Sîngeorz-Băi, încā din vara lui 2018

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele