UPDATE: Zeci de muncitori din Sri Lanka au fost aduși de la Botoșani la Otopeni pentru a fi repatriați

Alexandru: “Niciunul dintre dânşii nu a dorit să se întoarcă acasă în Sri Lanka”

0

Lucrătorii din Sri-Lanka aduşi din Botoşani la Aeroportul Otopeni nu doresc să se întoarcă în ţara lor de origine, ci doresc să muncească în continuare în România, dar la alt angajator, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

 

Şeful de la Muncă i-a vizitat luni pe lucrătorii sri-lankezi aduşi duminică la aeroport, iar la finalul discuţiilor cu aceştia a menţionat că va discuta cu mediul privat pentru a le găsi noi locuri de muncă.

“Niciunul dintre dânşii nu a dorit să se întoarcă acasă în Sri Lanka, ci mi-au cerut insistent să îi sprijin prin găsirea unei alte soluţii, adică a unui alt angajator sau a mai multor angajatori. Ei sunt dispuşi să se împartă, dacă nu voi găsi o soluţie care să-i relocheze pe toţi în acelaşi loc, sunt dispuşi să se împartă în grupe mai mici. Ei nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat. (…) Voi avea un dialog deschis cu (alţi, n.r.) angajatori, dacă au nevoie de forţă de muncă şi dacă doresc să lucreze cu dânşii, da, am nevoie de mobilizare în acest moment (din partea angajatorilor interesaţi, n.r.), dar, în mod evident, decizia angajării dânşilor aparţine angajatorilor, nu pot eu să-i pun condiţii şi nici să procedeze altfel decât ar proceda în mod uzual. Pe mine mă interesează ca fiecare dintre dânşii să ştie ce conţine contractul pe care îl semnează, să discut cu dânşii, să mă asigur că toate condiţiile lor sunt prevăzute în contract şi să mă asigur că angajatorul este responsabil”, a afirmat Violeta Alexandru.

Știre inițială

36 de muncitori din Sri Lanka, care au lucrat la o fabrică de confecţii din municipiul Botoşani şi care s-au aflat în carantină instituţionalizată, au fost îmbarcați duminică în două autocare cu direcția Otopeni, pentru a fi repatriați.

 

Însă la aeroport au aflat că niciun avion nu îi așteaptă, iar repatrierea nu se poate face, aeroportul din Sri Lanka fiind închis.

Muncitorii au așteptat mai multe ore în aeroportul din Otopeni, conform Libertatea. Ajunsă la fața locului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că “Până avem toate informațiile, când s-a terminat contractul dânșilor, în ce condiții se vor repatria, cine plătește pentru repatriere, vor fi cazați aici, în București”.

Ministrul Muncii a mai declarat pentru Libertatea că va verifica dacă angajatorul ar fi trebuit să le asigure plecarea, adică plata biletelor celor 36 de srilankezi.

Muncitorii din Sri Lanka au intrat în carantină în Botoșani la scurt timp după ce aceştia au fost concediaţi de la fabrica de confecţii, dar şi după ce unul dintre ei a fost confirmat pozitiv la testul COVID-19.

Citește și: Ministrul Muncii: În cea mai mare parte a fermelor din Germania sunt condiţii civilizate de muncă

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele