Zegrean: Nu îl înţeleg pe ministrul Justiţiei, cum a lăsat doi autodidacţi să facă Codul penal şi Codul de procedură penală

0

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, şi-a manifestat, miercuri, regretul faţă de adoptarea în Parlament a modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Acesta a declarat, pentru Agerpres, că nu se impunea modificarea actualelor coduri, care, susţine el, au fost adoptate în urma unor „studii serioase şi de oameni foarte bine pregătiţi”.

„Nu aşa se fac codurile penale şi de procedură penală. Actualele coduri au fost redactate şi adoptate în urma unor studii serioase şi de oameni foarte bine pregătiţi în domeniul dreptului penal. De data aceasta, nu îl înţeleg pe domnul ministru al Justiţiei, care este profesor de drept penal, cum a reuşit să lase doi autodidacţi să facă Codul penal şi Codul de procedură penală. Este regretabil că s-a ajuns aici. S-a lucrat atât de mult la actualele coduri şi, în sfârşit, după ani de aplicare, lumea a început să le înţeleagă şi să le aprecieze în spiritul şi litera lor. Acum se fac praf”, a afirmat Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a subliniat că „politicienii care fac lucrurile astea ar trebui să se gândească în primul rând la oamenii cărora li se adresează codurile” şi să ţină cont de normele de drept internaţionale.

„Legile trebuie să fie clare, trebuie să fie predictibile, trebuie să fie înţelese şi de un om care nu are pregătire juridică. Asta spune CEDO, nu spun eu, dar în România lucrurile astea nu contează. Este regretabil”, a adăugat Augustin Zegrean.

 

Citește și Augustin Zegrean desființează motivarea CCR: “Președintele nu e la discreţia ministrului Justiţiei

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele