Ziua gastronomiei durabile

0

Astăzi  este marcată, pentru prima dată, Ziua gastronomiei durabile (Sustainable Gastronomy Day).

În 2016, prin Rezoluţia 71/246 adoptată la 21 decembrie, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat 18 iunie drept Ziua gastronomiei durabile, conform www.un.org, site-ul oficial al ONU.

Decizia recunoaşte gastronomia ca fiind ”o expresie culturală legată de diversitatea naturală şi culturală a lumii”. De asemenea, reafirmă faptul că toate culturile şi civilizaţiile pot contribui la dezvoltarea durabilă şi sunt esenţiale pentru aceasta. Potrivit Agerpres, decizia subliniază necesitatea de a atrage atenţia lumii asupra rolului pe care gastronomia durabilă îl poate juca, datorită legăturilor sale cu cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile, în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, inclusiv prin promovarea dezvoltării agriculturii, a siguranţei alimentare, a nutriţiei, a producţiei durabile de alimente şi a conservării biodiversităţii.
Mai mult, ca urmare a declarării anului 2017, de către Adunarea Generală a ONU, drept Anul Internaţional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, Reţeaua de Gastronomie a Organizaţiei Mondiale a Turismului a ONU (UNWTO) îşi propune să sprijine oraşele din întreaga lume să dezvolte turismul gastronomic într-o manieră durabilă, înglobând etapele stabilite în ambiţioasa Agendă 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ce urmăresc să pună capăt sărăciei, să protejeze planeta şi să asigure prosperitatea tuturor, arată sursa citată.

Articolul Ziua gastronomiei durabile apare prima dată în Agroteca.

Sursa: Ziua gastronomiei durabile

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele