Ziua mondială fără maşini este marcată la data de 22 septembrie

0
- Reclama -

În fiecare an, Ziua mondială fără maşini este marcată la data de 22 septembrie. Scopul acesteia este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.

 

Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei „În oraş, fără maşina personală!”.

Printre beneficiile care ar rezulta în urma renunţării pe scară largă la utilizarea repetată a autovehiculelor pot fi enumerate reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea poluării şi descongestionarea traficului.

Vezi și 8 septembrie: Ziua Mondială a Fiziokinetoterapiei. Cum ajută fizioterapia durerile cronice

Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) la 20 iunie 2023, numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 6% în 2021, comparativ cu 2020 (după un declin semnificativ în ultimul deceniu), iar cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (93 de decese la un milion de locuitori). În 2021, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 19.917, faţă de 18.834 în 2020. Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri. În 2021, au fost în total 45 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE.

- Reclama -

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, care, în fiecare an, este programată între zilele de 16 şi 22 septembrie. „Săptămâna europeană a mobilităţii” a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind, în prezent, susţinută de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene.

În 2023, Săptămâna europeană a mobilităţii a fost marcată în 3000 de oraşe din 50 de ţări. Accentul a fost pus pe mobilitatea durabilă şi eficientă din punct de vedere energetic. Activităţile au inclus ziua fără maşini, festivaluri ale bicicletelor, test-drive-uri cu maşini electrice, cursuri de formare în domeniul siguranţei rutiere, porţi deschise la companii din domeniul transporturilor şi multe altele.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Deşi oraşele ocupă doar 4% din suprafaţa uniunii, 75% dintre cetăţenii noştri le numesc acasă. Tranziţia către soluţii de mobilitate mai durabile şi mai eficiente înseamnă aer mai curat şi o conectivitate mai bună. 20 de oraşe din România participă anul acesta la Săptămâna europeană a mobilităţii, printre care Sibiu, Tulcea sau Iaşi, dar şi localităţi mai mici, cum ar fi Ineu, Buhuşi sau Almaş.”

Tot în cadrul Săptămânii europene a mobilităţii, la 20 septembrie, la Bruxelles, Jean Todt, reprezentantul special al Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru siguranţa rutieră, comisarul Vălean şi actriţa Michelle Yeoh, câştigătoare a premiului Oscar, au lansat campania globală „Make a Safety Statement”. Desfăşurată în peste 1000 de oraşe din 80 de ţări, pe durata a doi ani, campania va încerca să contribuie la reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere.

Conferinţa „Zilele mobilităţii urbane” din 4-6 octombrie de la Sevilla, organizată în cooperare cu Preşedinţia spaniolă a Consiliului, va continua discuţiile privind modul în care mobilitatea în oraşe poate deveni mai sustenabilă şi va prilejui lansarea Declaraţiei europene privind ciclismul.

Între 16 şi 17 septembrie 2023, Primăria Municipiului Bucureşti, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) şi Consiliul Judeţean Ilfov au organizat acţiuni în Parcul Regele Mihai I şi în Parcul Mogoşoaia, cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilităţii. De exemplu, cei prezenţi la Expoziţia Green Expo, organizată la intrarea în Parcul Regele Mihai I, au putut admira – în premieră – un exemplar din troleibuzele cu autonomie Solaris şi unul dintre autobuzele electrice BMC, vehicule ce vor circula pe străzile Capitalei începând de anul viitor. Totodată, aici au fost expuse trotinete, biciclete, standuri expoziţionale, dar şi vehicule ale Brigăzii Rutiere de Poliţie şi ale Jandarmeriei.

În 2022, Societatea de Transport Bucureşti (STB) a lansat o campanie de promovare a beneficiilor utilizării mijloacelor de transport în comun pentru oameni, oraşe şi planetă, prin mesaje dedicate postate în staţiile STB. Unul dintre aceste mesaje subliniază că transportul public este cel mai ecologic mod de deplasare pe lângă mersul pe jos şi cu bicicleta, deoarece consumă mai puţină energie şi emite mai puţin CO2 pe pasager/km decât vehiculele personale. Mai mult, renunţarea la utilizarea zilnică a autoturismului propriu în favoarea transportului în comun ar diminua şi poluarea fonică. Aceasta poate fi o cauză a tulburărilor de somn, a hipertensiunii arteriale şi chiar a decesului prematur.

Un alt avantaj al alegerii transportului în comun este încurajarea unui stil de viaţă activ, deoarece majoritatea călătoriilor implică mersul pe jos sau cu bicicleta către, dinspre şi între staţiile de transport public.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele