Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) cere autorităţilor care analizează cauzele ce au dus la creşterea exagerată a preţurilor en-gros ale energiei electrice să ia în considerare întreaga structură de piaţă şi solicită totodată ca rezultatele analizelor să fie transparente şi urmate de un proces real de consultare cu jucătorii din piaţă, a anunţat marţi asociaţia.

Citiți și România este pe locul 15 în UE în funcţie de capacitatea de cazare turistică, în urma Ungariei şi Bulgariei

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, au decis constituirea unui grup de lucru format din experţi din cadrul celor două instituţii, care să se întâlnească, cu regularitate pentru a analiza evoluţia pieţei de energie, după cum a anunţat ANRE pe 11 august.

Energia electrică pe bursă a crescut la începutul lunii de aproape trei ori faţă de 3 august 2016. De exemplu, preţul energiei cu livrare vineri, 4 august, a ajuns la 570 lei/MWh.

Totodată, asociaţia RWEA îşi manifestă îngrijorarea faţă de concluziile exprimate în spaţiul public, ”care par să nu acopere în totalitate condiţiile de funcţionare a pieţei”.

”Astfel, deşi analizele încă nu fost finalizate, au apărut deja concluzii asupra cauzelor creşterii preţurilor la energia electrică, care nu acoperă cu exactitate situaţia reală din piaţă, ca de exemplu rolul energiei regenerabile”, arată un comunicat emis marţi de asociaţie.

Energia regenerabilă reprezintă peste 10% din consumul naţional de electricitate conform datelor oficiale pentru anul 2016.

”Energia eoliană, ca sursă necontrolabilă, nu poate funcţiona în condiţii de predictibilitate similare celor convenţionale dar aduce beneficii importante consumatorilor, întrucât reprezintă nu doar o energie electrică curată, ci şi ieftină”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Citeste si...  Președintele, primarul, ministrul au onorat Ziua Bicicletei

Potrivit acestora, în luna august, în special intervalul 7-8 august, o creştere a producţiei de energie eoliană cu 46% faţă de ziua precedentă, a fost urmată de o scădere a preţului cu 30% (de la 333,57 lei/MWh la 233,92 lei/MWh).

De asemenea, pe 15 august, când ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, s-a înregistrat o scădere de 45% a preţului comparativ cu ziua anterioară (de la 140 lei/MWh la 76.61 lei/MWh).

RWEA arată că, pentru a putea să contribuie în mod pozitiv la consumul naţional de energie, energia eoliană, şi cea regenerabilă în general, au nevoie de o structură de piaţă corespunzătoare, adică de posibilitatea stocării şi a agregării producţiei între mai mulţi producători, de preţuri şi contracte flexibile pe pieţele centralizate care să acopere profilul de producţie, dar şi de instrumente de asigurare împotriva riscurilor pe termen lung, atât în ceea ce priveşte energia, cât şi certificatele verzi.

”Deşi s-au făcut anumiţi paşi în direcţia integrării producţiei de energie regenerabilă, energia eoliană este în continuare expusă evoluţiilor de pe piaţa pentru ziua următoare şi piaţa de echilibrare, ca urmare a constrângerilor determinate de produse standardizate, care nu urmăresc profilul de producţie real, precum şi a lipsei unei pieţe intra-zilnice lichide”, arată conducerea RWEA, care apreciază că asociaţia şi industria eoliană trebuie să participe activ ”în orice proces de modificări de reglementare ce va urma analizelor în curs”.

RWEA subliniază că România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru producţia de energie eoliană şi cu expunere la produse şi contracte standardizate neadecvate tipului de producţie.

Citeste si...  Reducerea preţului la carburanţi devine realitate

RWEA  este o asociaţie cu 53 de membri care reprezintă producători de energie eoliană, producători de echipamente, dezvoltatori de proiecte, firme de mentenanţă, case de avocatură, bănci şi traderi de energie.