400.000 de români trebuie să depună declarația 600 la Fisc

0

Pană în data de 31 ianuarie 2018 declaratia 600 trebuie depusa la Fisc, vizate fiind toate profesiile liberale precum si cei care incaseaza venituri din chirii.

Astfel, mai bine de 400.000 de români ( avocați, notari, contabili, ziariști, persoanele fizice autorizate și cei care înregistrează venituri din chirii) trebuie să facă drumul către oficiile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) in aceasta perioada.

Reprezentantii Fiscului declara ca „Informațiile colectate sunt utilizate în procesul stabilirii și administrării contribuțiilor de asigurări sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice”.

Tot pe site-ul oficial al Fiscului, cei care vor fi nevoiti sa depuna aceasta declaratie, sunt informati in legatura cu anumite aspecte: „Declarația 600 privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate (OPANAF 4140/2017) se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, până la data de 31 ianuarie 2018 inclusiv sau în termen de 30 de zile în cazul celor care încep o activitate în cursul anului”.

Citeste aici si despre TVA

Începând cu 1 ianuarie se aplică și trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la salariat. Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) vor fi de 25%, iar cele de sănătate (CASS) de 10%.

Angajatorii mai plătesc doar o contribuție asigurătoare pentru muncă, de 2,25%.

În ceea ce privește persoanele fizice care realizează venituri lunare din activităţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţară, de 1.900 de lei, nu au obligaţia să plătească CAS și CASS, însă vor putea opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii acesteia.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele