Mircea Cărtărescu a câştigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatură

Alexandru Ionescu

Literatura română trăieşte şi acest lucru este recunoscut la nivel internaţional. Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatură pe 2018.

Acesta este unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane. „În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura română, la început prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile şi eseurile sale. Cu «Orbitor», această fascinată trilogie polifonică, Mircea Cărtărescu s-a înscris în literatura universală“, a fost motivaţia juriului, potrivit news.ro. Premiul este acordat de Academia Bavareză de Arte Frumoase şi de orasul Lübeck

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit „generaţia optzecistă”. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din „Nostalgia” le-au urmat un scurt roman („Travesti”, 1994) şi apoi unul în trei volume, „Orbitor” (1996 – 2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane.

Citiți și: Dieta umană influențează decisiv mediul înconjurător

Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.

În ultimii ani, Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

Sursa foto: Mircea Cărtărescu, arhiva personală


Citeste si...  Atac cu rachete în Irak impotriva militiilor pro-iraniene
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *